Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Úspěšná Kniha kovu má pokračování. Václav Votruba tentokrát mapuje žánry grindcore a doom metal

Letos v zimě si všichni náruživí čtenáři a fanoušci domácí metalové historie přijdou na své, jelikož přesně po roce se vrací Kniha kovu se svým druhým dílem. Dílo Budějčáka Václava Votruby pokračuje v započaté cestě, tedy v mapování vývoje jednotlivých subžánrů, které jsou na české metalové scéně zastoupeny, a to od jejich počátků po současný stav.

Zatímco se minulý díl věnoval klasické trojici black, death a thrash metal, ten současný se zaměřuje na dva jejich mladší bratříčky, a to konkrétně na doom metal a grindcore. „Bylo zajímavé propojit v jedné knize tak rozdílné subžánry. Zatímco doom metal pracuje s pomalými tempy a atmosférou, grindcore je divočina, která jde až na samou hranici rychlosti. Jak ale kniha ukazuje, samotní muzikanti k sobě mají blíž, než by se dalo čekat. Mluvím o tom, že někteří mají hráčské zkušenosti z obou táborů, ale hlavně o vzájemném respektu,“ říká Václav Votruba.

Druhý svazek Knihy kovu se sestává sice jen ze dvou částí, nicméně tím, co do formy, rozdíly mezi oběma díly končí. I zde se tedy obě části sestávají jednak z historické studie daného stylu, předkládané opět skrze vzpomínky a názory relevantních osobností a přímých účastníků dění, a jednak z přehledu klíčových kapel a osob v daném stylu působících.

První díl Knihy kovu získal publicistickou cenu Břitva za nejlepší tuzemskou rock/metalovou knihu roku 2016. „Největší odměnou pro mě ale byl fakt, že se první náklad knihy rozprodal během čtyř měsíců, což nejspíš nikdo z nás nečekal. Jasný důkaz toho, že mravenčí práce, kterou tomuto projektu věnuji, má smysl,“ dodává Václav Votruba.

Knihu kovu II vydalo pražské nakladatelství MetalGate.

Minialbum Miles

Budějcký spisovatel je zároveň aktivním muzikantem, působícím v kapelách After Rain, The River Of The Lost Souls a Dark Angels. Před několika dny vydal digitálně sólové EP nazvané Miles. Na nahrávce se s ním podíleli saxofonista Luděk Štěpánek, klávesačka Petra Votrubová a zpěvačky Veronika Seidlová a Barbora Urbanová.

První zveřejněná skladba The Little Big Man je věnována památce bývalého šéfredaktora Budějcké Drbny Lukáše Dvořáka. „Lukášův odchod byl pro mě velmi těžký. Byl to můj blízký kamarád, kterého jsem obdivoval pro jeho statečnost, se kterou dokázal čelit mizérii osudu. Jsem šťastný, že se do The Little Big Man mí parťáci Veronika Seidlová a Luděk Štěpánek dokázali vcítit tak naplno. Dali do toho plno emocí. Veronika mi svým zpěvem vehnala slzy do očí,“ říká Václav Votruba.

Foto Facebook Václav Votruba

Štítky Kniha kovu, Václav Votruba, kniha, kovy, Lukáš Dvořák, Malý velký muž, Barbora Urbanová, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěšná Kniha kovu má pokračování. Václav Votruba tentokrát mapuje žánry grindcore a doom metal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.