Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obyvatelé Budějc už žádají o voličské průkazy

Pokud v pátek 12. a v sobotu 13. ledna, a při případném druhém kole ve dnech 26. a 27. ledna, nemůžete volit prezidenta České republiky v místě svého trvalého pobytu, a přesto volit chcete, potřebujete voličský průkaz. Ten vám umožní volit v libovolné volební místnosti v České republice nebo na ambasádách České republiky po světě.

První kolo volby prezidenta České republiky, se uskuteční v pátek 12. ledna od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 13. ledna od 8:00 do 14:00 hodin. Případné druhé kolo bude ve stejných časech v pátek 26. a v sobotu 27. ledna. O prezidentský post se uchází devět mužů: Vratislav Kulhánek, Jiří Drahoš, Pavel Fišer, Petr Hannig, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek, Mirek Topolánek a Miloš Zeman.

„Volič, který nebude volit ve svém okrsku, může požádat obecní úřad o vydání voličského průkazu. Aktuálně evidujeme 63 podaných žádostí. Průkazy jsou vydávány zvlášť pro první kolo a zvlášť pro případné druhé,“ říká vedoucí správního odboru českobudějovického magistrátu Jan Kostík.

Lidé mohou žádat osobně do 10. ledna na ohlašovně pobytu v přízemí radnice, písemně do 5. ledna s úředně ověřeným podpisem žadatele i prostřednictvím datové schránky. Voličský průkaz opravňuje k hlasování na území České republiky i v zahraničí.

Voličem je občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let. Ve druhém kole volby prezidenta může volit i ten, který alespoň druhý den konání druhého kola dosáhl 18 let. Každý hlasuje osobně, zastoupení není přípustné.

„Z opodstatněných důvodů může volič požádat obecní úřad a ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, ale pouze v územním obvodu svého okrsku, a to osobně na českobudějovickém správním odboru v Jeronýmově ulici, nebo telefonicky  na číslech 386 805 020 a 386 805 024," připomíná mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová.

Štítky volby, prezident, volič, průkaz, Česko, voličský průkaz, České Budějovice, Vratislav Kulhánek, Jiří Drahoš, Petr Hannig, Miloš Zeman, Marek Hilšer, Mirek Topolánek, Michal Horáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Budějc už žádají o voličské průkazy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.