Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeské muzeum má nový rekord. Návštěvníci vytvořili největší papírový betlém

Papírový betlém v Jihočeském muzeu s 1614 figurkami byl zapsán do České knihy rekordů. Od 30. listopadu ho dělalo 1382 tvůrců, návštěvníků muzea. Tento největší český papírový betlém je na ploše 5,5 metru čtverečních. Jihočeši tak překonali 11 let starý rekord z Třešti na Vysočině, kde měl betlém 269 figur od 245 autorů.

Součástí letošních vánočních výstav v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích byl pokus o stavbu rekordního papírového betlému vytvořeného samotnými návštěvníky. Akce byla oficiálně zaregistrována u Agentury Dobrý den v Pelhřimově a probíhala od 30. listopadu do 20. prosince. „Je to největší papírový betlém od největšího počtu autorů. Nám se na tom nejvíc líbí, že to dává lidi dohromady. Dnes je doba taková hodně individualistická a tradice je dobré zachovávat,“ řekl Miroslav Marek z agentury Dobrý den.

Betlém je v přízemí muzea a jako součást vánoční výstavy zde zůstane do 7. ledna. Stáj se svatou rodinou stojí v sousedství místních staveb jako Černá věž nebo radnice. V betlému je několik andělů, hokejisté klubu HC Motor, Jaromír Jágr, Jan Žižka, dudáci ze sdružení Budus, kočky, sněhuláci, velbloudi i stánek s trdelníky. Na některých postavičkách jsou nalepené fotografie. „Ten betlém nám udělal velikou radost, protože je to něco, čeho se spontánně zúčastnily hlavně děti, které zřejmě oslovila i naše výstava betlémů pana Manna, a chtěly si taky chvilku zkusit zahrát na betlémáře. I když je to jenom papír a jenom pastelky, tak si myslím, že je to pro děti velká radost,“ řekla autorka nápadu a etnografka muzea Hana Soukupová.

Cílem bylo překonat rekord Sdružení rodičů při ZŠ Třešť, v rámci něhož byl vytvořen betlém čítající 269 figurek z nejrůznějších materiálů zhotovených 245 autory. Návštěvníci Jihočeského muzea překonali toto číslo několikanásobně a za necelý měsíc vzniklo dohromady neuvěřitelných 1614 originálních papírových figurek od 1382 autorů.

Jsem pyšný, že se držitelem tohoto rekordu stalo právě naše Jihočeské muzeum, jehož zřizovatelem je kraj. Zároveň chci poděkovat všem od dětí po dospělé, kteří se v dnešní přetechnizované době do takovéto rukodělné práce zapojili,“ uvedl náměstek hejtmanky Jihočeského kraje pro kulturu Pavel Hroch. „Zároveň věřím, že tento unikátní betlém potěší všechny návštěvníky, kteří do muzea zavítají,“ dodal Hroch.

Rekordní betlém v Jihočeském muzeu

Středa, 20. prosince 2017, 15:31

Rekordní betlém v Jihočeském muzeu
Rekordní betlém v Jihočeském muzeu

Autoři | Foto Radek Šíma | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeské muzeum, betlém, rekord, muzeum, Muzeum rekordů a kuriozit, Třešť, výstava, Kraj Vysočina, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Pavel Hroch, Pelhřimov, Jaromír Jágr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské muzeum má nový rekord. Návštěvníci vytvořili největší papírový betlém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.