Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Národní park Šumava letos vytěžil už 180 tisíc krychlových metrů dřeva

Šumavský národní park letos zatím vytěžil 180 tisíc krychlových metrů dřeva. Je to přibližně o 50 tisíc více než loni. Nárůst způsobily hlavně srpnové orkány, které polámaly mnoho stromů. Park počítá s tím, že v příštím roce omezí těžbu. Zaměří se především na zpracování polomů a kůrovcového dřeva.

Pro každý rok máme plán těžby kolem 130 tisíc kubických metrů dřeva. Příští rok z toho velkou část budou tvořit polomy z letoška a kůrovcové dřevo. Plánovaná těžba bude minimální,“ řekl mluvčí šumavského parku Jan Dvořák. Podle předpokladů letos získá park z prodeje dřeva 270 milionů korun. Je to o 80 milionů více než loni. „Kvůli polomům jsme přitom pozastavili plánovanou těžbu,“ uvedl náměstek ředitele šumavského parku Jan Kozel.

Srpnový orkán zničil přibližně 120 tisíc metrů krychlových dřeva. Vichřice z konce srpna pak polámala dalších 50 tisíc krychlových metrů. „V obou případech byly největší polomy v okolí Stožce a Nové Pece,“ uvedl Dvořák. Přestože letos těžba v šumavském parku vzrostla, zatím se neblíží maximálním údajům z roku 2010. Tehdy kvůli kůrovcové kalamitě padlo 350 tisíc krychlových metrů dřeva, což představuje asi 350 tisíc stromů.

Vzhledem k letním polomům a také s ohledem na velký výskyt kůrovce v českých lesích byl v jednu dobu velký převis nabídky dřeva na trhu. „Středoevropský trh byl zahlcen kůrovcovým dřívím. Správa parku musela zřídit náhradní sklady, kam transportovala napadené dříví, které odběratelé a jejich dopravci neodváželi. Toto opatření znamenalo vyšší náklady na ochranu lesa. To byla situace v létě, nyní není problém vytěžené dřevo prodat,“ uvedl Kozel.

Zdroj ČTK

Štítky Šumava, park, stromy, těžba, dřevo, Národní park Šumava, Jan Dvořák, Jan Kozel, Stožec, Nová Pec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní park Šumava letos vytěžil už 180 tisíc krychlových metrů dřeva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.