Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj podpoří hospodářsky slabé oblasti na jihu Čech částkou 7 milionů korun

Hospodářsky slabé oblasti (HSO) na jihu Čech podpoří letos kraj částkou ve výši 7,14 milionu korun. „Jedná se o pilotní dotační program, jehož cílem je vyvážený územní rozvoj regionu,“ uvádí hejtman Jiří Zimola s tím, že žadatelé se o tyto finanční prostředky mohou ucházet do 12. hodiny 30. června 2015.

Do HSO byly zařazeny obvody 17 obcí s pověřeným obecním úřadem ve Vyšším Brodě, Nových Hradech, Vojenském újezdu Boletice, Nové Bystřici, Volarech, Bechyni, Horní Plané, Českém Krumlově, Slavonicích, Soběslavi, Mirovicích, Dačicích, Mladé Vožici, Miroticích, Kaplici a Protivíně.

Nadprůměrná nezaměstnanost a nízké rozpočty

Kritériem pro vytipování těchto oblastí, v porovnání s jinými lokalitami na jihu Čech, byla zejména nadprůměrná nezaměstnanost, která je často spojená s nižší životní úrovní, či nízká hustota osídlení. „Dlouhodobě mezi tato území v kraji patří zejména periferní venkovské oblasti, které leží mimo hlavní dopravní tahy, mají nízký počet obyvatel a malé rozpočty, ale současně vysoké náklady na zabezpečení veřejných služeb,“ upřesňuje náměstek hejtmana Jaromír Slíva.

Specifické cíle programu podpory HSO
  • Podpora zachování, obnovy a rozvoje základních služeb občanské vybavenosti v území HSO, jako zachování obchodů, drobných podnikatelských provozů a služeb apod.
  • Využití chátrajících a opuštěných objektů - v případě objektů v intravilánech (zastavěné plochy a plochy určené k zástavbě) obcí např. pro rozvoj služeb občanské vybavenosti ve venkovských sídlech (zdravotnictví, obchod, služby), v extravilánech (nezastavěné části) obcí pak např. pro podporu služeb v oblasti cestovního ruchu či drobných podnikatelů.
  • Podpora rozvoje startovacího bydlení pro začínající mladé rodiny do 35 let.
  • Podpora přípravy projektové dokumentace pro provedení stavby k projektům, které se obec zavazuje realizovat do 3 let od data uzavření smlouvy o poskytnutí dotace.

Více informací pro zájemce o dotaci na webových stránkách Jihočeského kraje.

Napsal Radek Šíma
 

Štítky Česko, dotace, Jiří Zimola, Český Krumlov, Bechyně, Vyšší Brod, Volary, Nové Hrady, Nová Bystřice, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří hospodářsky slabé oblasti na jihu Čech částkou 7 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.