Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

U Malše se bude opět diskutovat o protipovodňových opatřeních

Léto uteklo jako voda a iniciativa Zachraňme Malák má opět práci. Město si dalo za úkol během července a srpna vysvětlit všem obyvatelům detaily ohledně chystaných protipovodňových opatřeních a dnes, tedy v úterý 15. září, dojde v 17:15 u Maláku k takzvanému druhému setkání.

Tomu předcházelo červnové setkání, při kterém nejen obyvatelé přilehlé oblasti Maláku vyslovili svůj hlasitý nesouhlas s chystanými opatřeními. Ty jsou podle nich v současné podobě nedostatečné a s ohledem na zásah, tedy kácení stromů, hloubení koryta a stavbu protipovodňové zídky, velké vodě jako v roce 2002 nezabrání.

ČTĚTE TAKÉ: Město chystá protipovodňová opatření na Malši, mezi lidmi se však nesetkává s pochopením

„Vše máme připravené, odsouhlasené a máme i slíbené peníze, takže se nyní jedná spíše o takový čas na vysvětlenou s tím, že by se o tomto bodu mělo zastupitelstvo bavit po prázdninách,“ sdělila v červnu Budějcké Drbně mluvčí města Jitka Welzlová. Město se skutečně touto otázkou na své poslední radě zabývalo.

Zástupci města se během léta sešli se zástupci občanů, členy územní komise a přípravy stavby zatím běží jak mají. Město předpokládá, že Povodí Vltavy zahájí kroky ke stavbě ještě letos. Stavební povolení je platné do května roku 2016 a do té doby se musí se stavbou začít.

ČTĚTE TAKÉ: Město chce během léta občanům vysvětlit problém protipovodňových opatření na Malši

Výsledek setkání komentoval náměstek primátora Petr Holický. „Rozpor mezi názorem města a názory občanů stále trvá. Jde o to, že se někteří občané cítí špatně informováni ohledně vývoje protipovodňových opatření, která zde 16 let probíhají, a že bychom měli jako město občany víc informovat. V prvních měsících jsme vyvěsili informace na web města, občané měli lhůtu na podání alternativních nápadů a žádné nové nápady nezazněly. Spíš to byly výtky procesního charakteru.“

Město hodlá na podzim hromadně seznámit občany za účasti projektantů a dalších zúčastněných s detaily projektu a ukázat jim technické řešení a návrhy druhé a třetí etapy protipovodňových opatření.

„Stavba byla od svého začátku pod drobnohledem jejích odpůrců, a tak musela projít dlouhou cestou lemovanou odbornými posudky, diskuzemi, výpočty, průběh stavebního řízení byl dokonce podroben přezkumu Nejvyšším správním soudem až projekt dostal souhlas v rámci řízení EIA.  Argumenty protestujících byly postupně vyvraceny a jejich připomínky zohledněny. I z toho je patrné, že rozhodně nejde o nějaké momentální emočně subjektivní rozhodnutí úzké zájmové skupiny. O ochraně města proti povodni rozhodlo zastupitelstvo,“ doplnil Holický.

Autoři

Štítky protipovodňová ochrana, Malše, Nejvyšší správní soud České republiky, Povodí Vltavy (státní podnik), Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Malše se bude opět diskutovat o protipovodňových opatřeních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.