Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcké ulice už díky výzdobě připomínají Vánoce

Adventní čas se nezadržitelně blíží a Budějce se tak pomalu začínají převlékat do svátečního kabátu. Rozsah vánočního osvětlení zůstane stejný jako v loňském roce, chybět samozřejmě nebude ani vánoční strom, který se rozsvítí 29. listopadu. Město za výzdobu zaplatí kolem 180 tisíc korun.

Sloupy veřejného osvětlení na náměstí Přemysla Otakara II., prostranství u katedrály v Kanovnické, v ulici Doktora Stejskala a na Lannově třídě ozdobí celkem 85 vánočních dekorů. Do ulic Krajinská, Karla IV. a Biskupská pak budou nainstalovány svítící převěsy.

„Oproti minulému roku se pouze dokupují tři sady LED řetězů jako výměna za vadné. Příprava výzdoby začala s předstihem - už minulý týden v pondělí,“ uvedla dnes ráno mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová.

Stěžejní částí vánoční výzdoby opět bude sada zkrášlující vánoční strom před radnicí, na kterém se vloni nově objevily rampouchy imitující padající sníh. Zároveň byla v minulém roce dokoupena sada na vánoční strom na sídlišti Šumava a rozšířena výzdoba na Lannově třídě o deset dekorů.

„Dekory jsou už jen v LED technologii, převěsy stále ještě s klasickými žárovkami, na vánočním stromě se jedná o kombinaci žárovek a LED. Práce na montáži vánoční výzdoby zajišťuje současný správce veřejného osvětlení, firma Eltodo-Citelum,“ doplnila tisková mluvčí města.

Náměstí Přemysla Otakara II. bude v letošním roce zdobit smrk stříbrný, který krajskému městu věnoval obyvatel Nedabyle. Strom je údajně 35 let starý a vysoký téměř dvacet metrů. Jeho instalace proběhne na začátku posledního listopadového týdne, slavnostní rozsvícení se pak chytá těsně před první adventní nedělí, tedy v sobotu 29. listopadu od 16.30 hodin.

Štítky vánoční výzdoba, vánoční strom, České Budějovice, vánoční stromek, Vánoce, LED, Přemysl Otakar II., advent, Náměstí Přemysla Otakara II., Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké ulice už díky výzdobě připomínají Vánoce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.