Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Česko–rakouská spolupráce aneb Slunce nositelem energie

To, že Jihočeský kraj těsně sousedí s Rakouskem, není žádná novinka. Češi jezdí do Rakouska za prací, za nákupy. Jaké by to ale byly sousedské vztahy bez vzájemné spolupráce. Několik málo kilometrů za hranicemi vyrostla v nedávné době neobvyklá stavba snoubící zájem o architekturu, stavebnictví, energie a mnoho dalších aspektů lidského života.

Jedná se o jedinečnou výstavní halu Sonnenwelt, jež byla otevřena 5. května letošního roku v malém městečku Großschönau.

V rámci projektu Energieerlebniswelt byla postavena výstavní hala, ukazující, jakým směrem se v historii vyvíjela výstavba, bydlení a život. Nejedná se o žádnou nudnou záležitost.

Návštěvník může poznat, jak se vyvíjelo lidstvo v období posledních deset tisíc let zcela interaktivním způsobem. Na začátku dostane dotykového průvodce, který mluví třemi jazyky včetně češtiny a prochází si výstavu o rozloze dva tisíce metrů čtverečních.

Virtuální průvodce se dá nastavit podle věku a znalostí. Výstava je určena jak dětem, tak například energetickým expertům. Trasa výstavy je pojata v zábavním duchu a průvodce je tak zároveň herní konzolí, která poslouží při hrách na jednotlivých zastávkách.

Zvídaví návštěvníci se v devadesáti minutách seznámí s historií planety, přes putování nomádů, egyptskou hrobku, bydlení v devatenáctém století až po současné bydlení. Naučí se například, jaké energetické důsledky měly rozdíly v bydlení služebnictva a panstva.

Hlavní gros výstavy je ale slunce a sluneční energie. Dozvíte se například, co je nezbytné pro udržení tepla v domácnosti, nebo jak funguje pasivní dům. Rozsáhlá expozice vás přes dalekou ale i nedávnou historii zavede až do budoucnosti.

Po absolvování prohlídky dostanou návštěvníci certifikát o účasti. Poslední zastávkou je pak výstava fotografií, zobrazující spotřebu jídla rodiny v různých částech světa na týden.

Na výstavbě se krom hlavního partnera Sonnenplatz Großschönau podíleli dva partneři z České republiky. Jedním z nich byla českobudějovická VŠTE a druhým Sdružení NiPaS, které se podílelo již na třech projektech zahrnujících Česko-Rakouskou spolupráci.

Je to velký a důležitý projekt. Důležité je, že v Českých Budějovicích jsou lidé, kteří se podílejí na takovýchto zajímavých zahraničních projektech. Snad to do Rakouska přitáhne zvídavé turisty. V současné době máme naplánovaných pět exkurzí z různých budějovických škol. Všechny exkurze proběhnou zdarma a určitě nebude problém domluvit další, bude-li zájem,“ řekl předseda představenstva Sdružení NipaS, Jan Jurišta.

Výstava je otevřena všem věkovým kategoriím a expozice je v angličtině, němčině i češtině. Pro malé návštěvníky je připravená venkovní atrakce Cesta kouzelného proutku a Park zvěrokruhu.

Štítky Rakousko, energie, projekt, bydlení, historie, Jihočeský kraj, průvodce, výstava, Großschönau, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko–rakouská spolupráce aneb Slunce nositelem energie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.