Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otevřeno! Kasárna nahradila jedinečná relaxační zóna

Skutečná nádhera, která tady dlouho chyběla! Otázkou ale je, jak dlouho to v tomto stavu vydrží... Tak lidé včera (19. září) nejčastěji hodnotili Park Čtyři Dvory, který byl ve čtyři hodiny odpoledne slavnostně otevřen. Na jedné straně radost, na straně druhé obavy.

„Je to tady opravdu skvělé, vůbec jsem to nečekala! Působí to tady na mě uklidňujícím dojmem, což bylo asi cílem. Líbí se mi, že sem mohou chodit i maminky s malými dětmi. Snad to lidé nezničí,“ řekla včera například Lucka Konvičková, která se do parku přišla podívat s partou kamarádek. Nejvíce ji zaujala plocha pro skateboardisty, ale celkově si myslí, že má park co nabídnout všem věkovým kategoriím.

A má pravdu... Naleznete zde například cyklistické stezky, inline hřiště pro děti, skatepark, akustické hřiště, houpačky a prolézačky, přírodní kluziště, hřiště pro vodní hry či akustické paraboly. O co jde?  O zajímavost, díky které se dva lidé, jež budou mluvit šeptem, uslyší na vzdálenost 35 metrů.

Za zmínku určitě stojí i zajímavě vybudované sociálního zázemí s kavárnou a terasou. Objekt je zasazen přímo do terénu. Z jeho střechy, na kterou se dostanete po jedné ze stezek, se nabízí skvělý výhled takřka na celý park.

Na své si přijdou i senioři, pro které je připravena takzvaná fitstezka. Park Čtyři Dvory je zkrátka naprosto dokonalým místem pro odpočinek a trávení volného času. Už nyní je jasné, že si ho plno Budějčáků zamiluje.

„Chtěli jsme, aby se prostor stal přehledným, příjemným, bezpečným a plným aktivit pro všechny věkové kategorie. Doufáme, že si ho všichni patřičně užijí a budou vůči němu zodpovědní,“ řekl krajinářský architekt Petr Velička, který vybudování parku považuje za menší zázrak. „Od přípravy soutěže v lednu 2012 do dnešního otevření uteklo zhruba dva a půl roku, což je na plochu jakéhokoliv parku či stavby neuvěřitelné tempo,“ dodal.

Otevření parku o velikosti 28 tisíc metrů čtverečních si nenechaly ujít stovky lidí. Většina ho hodnotila pozitivně, převažovalo nadšení a také překvapení. Příchozí potěšil i doprovodný program, který zahrnoval skateboarding, biketrial či taneční vystoupení.

„Nemám prostě co vytknout. Většině lidí to bude asi jedno, ale mně se strašně líbí travnaté plochy, které celému parku dávají skutečně hezký ráz,“ zmínila jedna z návštěvnic. „Celkově musím říct, že tato část města úžasně prokoukla. A je to jen dobře!“

Za zmínku určitě také stojí, že je Park Čtyři Dvory, který nahradil bývalá kasárna, celorepublikovým unikátem. Podle slov Petra Veličky se dají podobná místa, která využívají přirozené vegetace k tomu, aby plochy postupně osídlila, nalézt například v Německu.

Společně s Petrem Veličkou se na podobě parku podílela jeho manželka Markéta a David Prudík z Brna. Celý projekt stál zhruba 30 milionů korun.

Otevření Parku Čtyři Dvory

Sobota, 20. září 2014, 13:01

Otevření Parku Čtyři Dvory
Otevření Parku Čtyři Dvory

Štítky park čtyři dvory, Petr Velička, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevřeno! Kasárna nahradila jedinečná relaxační zóna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.