Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Replika vorového pramene oživila řemeslnou tradici

Skupina nadšenců, povoláním lesníci a tesaři, sestavila pro návštěvníky právě probíhajícího Frymburkfestu autentickou repliku vorového pramene, aby tím na dva týdny oživila vorařské řemeslo, které zaniklo v minulém století vznikem soustavy přehrad na řece Vltavě.

Díky tomu budou mít návštěvníci až do konce příštího týdne jedinečnou příležitost prohlédnout si vorový pramen a plout se zkušenou posádkou na krátkých vyjížďkách po přehradě v okolí Frymburku.

Tento konkrétní vorový pramen je sestaven ze čtyř vorových tabulí. Každá tabule je dlouhá 13 metrů a je sestavena z osmnácti smrkových klád.

Celkem bylo na stavbu voru, který nyní kotví u písečné pláže ve Frymburku, použito 76 smrkových klád - ze stejného počtu se dá vyrobit zhruba 250 stolů nebo 700 židlí.

Frymburkfest nabízí kromě vyjížděk na voru po Lipně sérii charitativních koncertů, jejichž výtěžek poputuje na podporu handicapovaných dětí charitativního projektu Číslo na Boha a řadu uměleckých exhibicí a soutěží.

ČTĚTE TAKÉ: Hvězdy budou zpívat z hladiny Lipna pro postižené děti

Tisková zpráva

Štítky Frymburkfest - Lipno 2014, Na společné vlně, festival, Frymburk, vorový pramen, vor, vorařská tradice, klání, tesaři, lesníci, Vltava, řemeslo, tradice, Vodní nádrž Lipno, přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Replika vorového pramene oživila řemeslnou tradici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.