Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Levý břeh Vltavy je bez tepla i teplé vody

Obrovský přírodní živel po letech znovu udeřil. Ničí zahrady, domovy, pole, louky, silnice a hlavně likviduje to, co si lidé svou snahou a pílí vybudovali. To, co si nikdo nepřál, se stalo. Prudký a neustávající déšť od sobotní noci zvedá hladiny bezvýznamných potůčků i velkých řek, které se rozlévají po okolí.

INFOSERVIS POKRAČUJE: Malše v noci dosáhla maxima, v Budějcích voda opadla

00.40: „Kolem řeky je hotovo, na vsi to bude v pořádku. Jdu se zkusit prospat,“ hlásí po náročné šichtě jeden z  hasičů, který společně se svými kolegy připravil Roudné na možné zvýšení noční hladiny Malše.

00.30: Na vyrovnávačce pod Lipnem byl zvýšen průtok na 96 kubíků!

00.00: Řeka Vltava v Budějcích klesla za poslední tři hodiny takřka o 30 centimetrů a její aktuální průtok je 491 metrů krychlových za vteřinu, což je nejnižší hodnota za posledních dvanáct hodin. Zdá se, že hrozba je zažehnána!

Neděle 2. června 2013

23.30: V Českých Budějovicích byl pro poruchu v důsledku zatopení odstaven i druhý teplárenský parovod, vedoucí přes Dlouhý most do Centrální předávací stanice 1. Znamená to, že celý levý břeh řeky Vltavy je nyní bez tepla a teplé vody.

Akciová společnost Teplárna České Budějovice řeší, jak dodávku tepla a teplé užitkové vody do těchto částí města co nejdříve obnovit. Řešení by měla být známa v pondělí ráno či během dopoledne. Občanům jsou rovněž k dispozici non-stop dispečeři teplárny na telefonních číslech 389 003 222 nebo 729 903 222.

Kompletní dopravní informace z celé České republiky přehledně podle krajů

23.10: Lidé poškození povodněmi se mohou dožadovat o pomoc při úklidu u humanitární organizace ADRA. Telefonní linka bude v provozu od pondělní 9. hodiny ranní.

„Kdo zavolá, bude zaevidován do systému. Až opadne voda, bude kontaktován a my mu pošleme dobrovolníky, kteří mu pomohou s úklidem,“ sdělil Jakub Chán, zástupce organizace, která má s pomocí při povodních již mnohaleté zkušenosti.

Zprostředkování dobrovolníků a veškeré služby okolo jsou bezplatné! Více informací, včetně infolinky, je na webu budějcké pobočky organizace nebo na adrese Fráni Šrámka 34 v Českých Budějovicích.

23.00: Vesnice před Budějcemi očekávají vodu Malše z vypouštěného Římova. Naopak hladina Vltavy v krajské metropoli začala postupně klesat.

22.10: Průtok pod římovskou přehradou až k soutoku se Stropnicí se ustálil na hodnotě 153 kubíků a hladina dosáhla výšky 267 centimetrů.

22.03: Oblastní spolek Českého červeného kříže v Českých Budějovicích se rozhodl pro zmírnění následků povodně a pomoc potřebným vyhlásit ode dneška materiální sbírku první pomoci

Červený kříž prosí o poskytnutí úklidových prostředků (vědra, košťata, domácí čistící a dezinfekční úklidové prostředky, hadry na podlahy, pracovní a gumové rukavice apod.), koleček pro odvoz naplaveného materiálu či drobného nářadí (lopaty, motyky hrábě apod.). Uvedenou materiální pomoc můžete osobně přinést do sídla Oblastního spolku ČČK České Budějovice, Husova 20, České Budějovice denně v době od 8 do 17 hodin. V této chvíli nevybírá ošacení.

Přispět můžete  i finančně pomocí DMS: SMS pošlete ve tvaru DMS CCK na číslo 87777 nebo na účet Fondu Humanity ČČK: 222885/5500, bez variabilního symbolu.

21.20: Velký přítok do římovské nádrže se prakticky nemění, a tak vodohospodáři museli před půl desátou zvýšit průtok stavidly přehrady už na 110 metrů krychlových za sekundu. Obce po proudu - Doudleby, Plav, Roudné - tak musí očekávat další povodňovou vlnu!

20.00: Římov začal po půl osmé pouštět 82,5 kubíku, což je třikrát tolik co v sobotu ve stejnou dobu! Přítok Malše do přehrady je kolem 170 kubických metrů za vteřinu.

19.30: Lipenská přehrada na vyrovnávačce před Vyšším Brodem zvýšila průtok z 60 na 80 kubických metrů za sekundu!

18.40: K nedělnímu odpoledni bylo na jihu Čech evakuováno celkem 506 osob. Doprava je uzavřena či omezena na 38 místech. Hasiči jsou v plném nasazení stejně jako policie, která má přímo v terénu 250 policistů.

V rozvodné soustavě je evidováno 21 poruch na vysokonapěťovém vedení, 50 na nízkonapěťovém, odpojeno bylo 40 trafostanic.

Náhradní autobusová doprava byla kvůli problémům na železnici zavedena na čtyřech tratích, například Čimelice - Temelín, Vyšší Brod - Lipno, rychlíky nejezdí směrem z Tábora na Prahu.

Z pohledu záchranné zdravotní služby však nebyla hlášena žádná mimořádná událost a zatím nebylo zapotřebí ani zásahu letecké záchranné služby.

18.30: Na druhém nedělním zasedání povodňové komise, tentokrát společně s krizovým štábem Jihočeského kraje, padlo rozhodnutí vyhlásit pro vybraná území regionu stav nebezpečí.

„K tomuto rozhodnutí mne po konzultacích a souhlasu všech složek integrovaného záchranného systému vedly především obavy z možné druhé povodňové vlny,“ řekl hejtman Jiří Zimola. „Déšť sice pomalu ustává, ale i nadále nás čeká kulminace vodních toků v Římově, na Lužnici, pod Rožmberkem, v Roudném, Českých Budějovicích, v Písku či na Blanici, a to nejen v noci, ale ještě i v dopoledních pondělních hodinách. Toto rozhodnutí jednohlasně podpořili také členové povodňové komise a krizového štábu,“ dodal.

Stav nebezpečí platí od 20. hodiny, kdy začíná nonstop fungovat pracovní skupina krizového štábu.

17.46: Z přehradní nádrže Lipno odtéká celý den 60 kubických metrů vody za vteřinu. Podle mluvčí Povodí Vltavy Michaely Pohůnkové by se měl odtok v průběhu večera zvýšit jen mírně.

Tomáš Jirsa, starosta Hluboké nad Vltavou (17.30): „Vzhledem k tomu, že se voda začala přelévat přes hráze, rozhodli jsme o okamžité evakuaci obyvatel domů v Hamru a Podskalí. Evakuovaní mají zajištěno ubytování v hotelu Barborka a v místní základní škole. Situaci koordinujeme podle informací Povodí Vltava s. p., aktuální informace je, že bude zvýšen odtok z přehraních nádrží, takže naše pohotovost je na nejvyšším stupni.“

17.19: Policisté vyzývají obyvatele v okolí fotbalového stadionu Dynama, aby pomohli s pytlováním.

Gustav Had, starosta Roudného (17:00): „Nyní intenzivně řešíme, zda-li nám vydrží protipovodňový val. Dle aktuálního scénáře z římovské přehrady mají pouštět dalších 40 kubíků, což je tak na hraně toho, co může val udržet. Pokud by dále intenzivně pršelo, tak by to pro nás bylo hodně špatné a protipovodňový val by zřejmě nevydržel. Jinak nám od rána pomáhá místní sbor dobrovolných hasičů a hasiči z okolních vesnic. Taktéž dobrovolníci přidali ruku k dílu a zapytlovávají tam, kde se dá. Máme dostatek čerpadel a přečerpáváme vodu z jedné strany na druhou. Voda se dále vylévá do polí směrem k Vidovu. Doufáme, že už nebude pršet .“

Oldřiška Ribolová, místostarostka Plavu (16.15): „Spodní část obce je prakticky zaplavená. Trápí nás nejen rozvodnění řeky, ale i spodní voda. Sklepy jsou níž než kanalizace. Pod vodou je celé sportoviště včetně hokejbalového, nohejbalového i beachvolejbalového hřiště. Voda se blíží i do hospody. V současné době jsme prakticky odříznuti. Komunikace z obou směrů byly uzavřeny. Teď nám vypadla i elektřina. Čili na internet se chodíme dívat tam, kde to jde. Povodňová komise se sešla v brzkých ranních hodinách. Bohužel nefunguje komunikace s krizovým štábem. Ten nás informoval až v půl jedenácté dopoledne, a to už jsme byli prakticky pod vodou. Snažíme si tedy vše obvolávat sami. Ale bez elektřiny a internetu je to opravdu komplikované. Slíbili nám, že už nebudou tolik pouštět a snad se situace zklidní. V následujících hodinách nás bude nejvíce ovlivňovat situace v Novohradských horách a na toku Stropnice, která je nevyzpytatelná. Hasiči tu jsou a všichni pomáhají, jak mohou. Zapytlováváme tam, kde je třeba, a pak už jen můžeme čekat.“

Miroslav Nejedlý, místostarosta Boršova nad Vltavou (15.45): „Zrovna stojím u značky ´Povodně 2002´ a do její hodnoty nám chybí metr. Jinak jsme blízko k hranici padesátileté vody.  Hořejší tok Vltavy je zmonitorován poměrně dobře, ten spodní mezi Českým Krumlovem a Boršovem není tak známý. Sledujeme tedy internetové stránky povodí Vltavy. Z nich však můžeme vyčíst stav hodinu nazpět a z něj dedukovat budoucí vývoj. Snažíme se komunikovat s boršovským povodňovým štábem a magistrátem města České Budějovice. Majetek obyvatel není extrémně ohrožen. Boršov je plný staré zástavby a jeho stavitelé dobře četli krajinu a možné chování velké vody. Nejhorší situace je tradičně u boršovského mlýna. Tam jsme nasadili hasiče. Jinak se nám za pomoci dobrovolníků daří zapytlovávat nebezpečná místa a voda se tak dostane na zahrádky, maximálně na zápraží. Dobrovolníkům patří velký dík! Podařilo se nám je svolat pomocí SMS zpráv a e-mailů!“

Tomáš Pintér, starosta Plané u Českých Budějovic (15.30): „U nás je situace nejhorší kolem mlýnského náhonu, do kterého jde voda z Vltavy a zpět do ní. Aktuálně jsou zaplaveny čtyři budovy. Do zaplavení mého domu zbývá přibližně 25 centimetrů. Pravidelně volám na Povodí Vltavy. Pro nás je nejdůležitější stav kolem Boršova v Březí. Tam je teď hlášen průtok 480 až 490 kubíků. Kulminace je očekávána v 19 hodin. To by měl být průtok kolem 520 kubíků na metr čtvereční. Ohrožené obyvatele jsme vystěhovali a zapytlováváme tam, kde je třeba. Dramatickou situaci zažíváme na ´ostrově´. Tam nám uvízli dva lidé a hasiči se je snaží dostat pryč.“

Velká voda devastuje krajinu i domy, doprava vázne

Profesionální složky Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje byly nasazeny v plné pohotovosti již v noci, na mnoha místech navíc pomáhají dobrovolní hasiči. K osmé hodině ranní bylo na území Jihočeského kraje vyhlášeno 21 třetích povodňových stupňů.

Kvůli zaplaveným územím je uzavřena spousta komunikací po celém kraji, na Budějcku konkrétně silnice mezi Zliví a Pištínem, cesta u Sedlce, Horní Stropnice a zejména hlavní tah z krajské metropole do Prahy, kde je pod vodou silnice I/3 u Chotýčan. Všechny uzavírky můžete sledovat tady.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně! Budějcko postupně zaplavuje velká voda

Město hledá dobrovolníky ke stavbě protipovodňových hrází

Po poradě budějckého krizového štábu bylo s ohledem na prognózovaný vývoj stavu vodních toků rozhodnuto o stavbě protipovodňových zábran. Na Jiráskově nábřeží bude zahájena výstavba mobilní stěny v součinnosti s Krajským vojenským velitelstvím.

Protipovodňová hráz bude budována souběžně s Husovou třídou ve směru k Mlýnské stoce a slepému rameni Malše. Pytlová protipovodňová hráz se staví v lokalitě Mánesova a Roudenská v Havlíčkově kolonii.

„Žádáme dobrovolníky z řad občanů města, kteří se chtějí podílet na stavbě povodňové hráze, aby se dostavili na konečnou MHD v Havlíčkově kolonii na parkoviště v ulici K. Buriana, nebo za Dlouhým mostem směr plavecký stadion,“ vyzývá mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Během nedělního dopoledne byla  zřízena bezplatná telefonní linka, na které můžou Budějčáci získat aktuální informace a obracet se s  žádostmi o poskytnutí pytlů s pískem. Volejte čísla 950 230 116 nebo 950 230 117.

Nelze vyloučit, že hladiny obou toků by na území města mohly kulminovat v případě Vltavy na úrovni dvaceti až padesátileté vody, v Malši na úrovni desetileté vody.

Odtoky z Lipna a Římova se budou pravděpodobně zvyšovat

Podle informací od Povodní Vltavy bude během odpoledne činit odtok z Lipna 60 kubíků za vteřinu, v případě stále nepříznivé hydrometeorologické situace může být odtok zvýšen až na 90 m3/s.

Z toho důvodu dojde například v Českém Krumlově ke zvýšení hladiny Vltavy o půl metru. Město v podzámčí však už od noci demoluje rozvodněná Polečnice, jindy potok s minimálním průtokem. Kromě fotbalového hřiště, volejbalových a tenisových kurtů už je voda i na přilehlých parkovištích, v kabinách zimního stadionu a ničí i nově vybudovaný park nebo jez u Plášťového mostu.

Mnohem více vody začala před obědem pouštět také římovské přehrada, jelikož přítok byl mnohem větší než odtok. Obyvatelé Hamru, Doudleb, Plavu, Roudného a pak samozřejmě i Českých Budějovic tady musí počítat se stále se zvyšující hladinou Malše.

Vltava naopak přidělává starosti Boršovským, obyvatelům Plané a v Budějcích už v noci zatopila náplavku u Dlouhého mostu.

Na textu spolupracoval Wolenby

Červnové povodně v jižních Čechách

Neděle, 2. června 2013, 07:45

Nedělní večer v Budějcích
Malý jez. Foto Zdeněk Tobiáš

Štítky povodně, velká voda, Vltava, Malše, Českobudějovicko, České Budějovice, silnice, teplo, Vodní nádrž Lipno, přehrada, Římov, Jihočeský kraj, Plav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Levý břeh Vltavy je bez tepla i teplé vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.