Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Veřejná diskuze k protiromským protestům situaci neuklidnila

Včerejší veřejná diskuze k problematice soužití s Romy a k nepokojům na sídlišti Máj ve Sportovní hale měla podle pořadatele – Města České Budějovice – přispět k uklidnění situace. Přinesla ale víc otázek, než odpovědí...

Přestože hned v úvodu moderátoři vyzvali více než 800 zúčastněných k příspěvkům bez emocí, právě emoce celé veřejné setkání charakterizovaly. Jejich obsah předznamenal hned první diskutující, který zástupcům města a policie položil základní otázku.

„Jak je možné, že asi 400 Romů terorizuje ostatních 20 000 obyvatel Máje?“, ptal se první řečník a jeho otázka byla provázena potleskem – ze strany města ale zůstala bez odpovědi.

Následující diskuzní příspěvky se týkaly jak konkrétních příkladů dlouhodobě problematického soužití – hluk, vulgarity, vandalismus, pouliční kriminalita, obavy obyvatel o bezpečnost, tak aktuálních protestů. Otázky směřovaly k intenzitě a oprávněnosti policejních zákroků, ale také k pořádkové a preventivní činnosti Policie ČR a Městské policie České Budějovice na sídlišti Máj.

„Co mi řeknete k tomu, že mého kamaráda srazil policista v civilu k zemi, vytáhl na něj obušek, jak je možné, že chráníte ty, kteří způsobují problémy a napadáte nás, kteří se jen bráníme?“, ptal se další z diskutujících.

Některé otázky směřovaly k primátorovi Juraji Thomovi – diskutující zajímalo, proč řekl, že na Máji vlastně žádné problémy nejsou a neví nic o tom, že by tamní obyvatelé byli nespokojeni. K tomu primátor Thoma uvedl.

„Neřekl jsem, že nejsou problémy, řekl jsem, že v Budějovicích to není jako v Chánově nebo Matiční ulici.“ Tato odpověď sklidila bouři nevole většiny lidí v sále, stejně jako odpověď na otázku, proč byl na mítinku ve Volfově ulici v sobotu 6. června. J. Thoma konstatoval, že na mítinku nebyl, pouze hovořil s několika obyvateli Volfovy ulice.

Na otázku, proč nepřišel mezi účastníky protestu na náměstí Přemysla Otakara II v sobotu 6. června primátor neodpověděl. Reakcí v sálu byly mimo jiné výzvy, aby si Thoma zkusil několik týdnů na Máji ve Volfově ulici bydlet a objevily se i hlasité výzvy, aby primátor odstoupil ze své funkce.

Jeden z dotazů se týkal také incidentu, který se odehrál v neděli 7. června ve Volfově ulici – podle diskutujícího mělo jít o napadení ženy obyvateli romské národnosti, věc byla řešena Policií ČR. Policejní ředitel Radomír Heřman na příspěvek reagoval odpovědí, že o nedělním incidentu nic neví. Na připomínku, že by vědět měl, protože ke konfliktu přijelo nejméně 10 policejních aut odpověděl, že mu podléhá 50 policejních okrsků a nemůže mít přesný přehled, co se ve kterém děje.

Záznam z veřejné diskuze si můžete pustit zde!

V dlouhé řadě čekajících na přístup k mikrofonu byly zastoupeny obě skupiny občanů.

„Chci vám říct, že nejsme takoví, jak o nás říkáte, já taky pracuju a tady se chci hlavně zeptat, jak dlouho ještě musím schovávat svoje děti, tři dni jsme museli být doma zavření bez jídla!“, zaznělo v emotivním příspěvku jedné z diskutujících romské národnosti.

„A já bych tady chtěla poděkovat všem policajtům, že nás ve Volfově ulici chrání a taky panu primárovi Thomovi, že se nás zastal“, sdělila o něco později další diskutující žena.

Emoce provázely příspěvek staršího obyvatele sídliště, který popisoval konflikt s romskými mladíky, kteří konflikt vygradovali nakopnutím jeho psa (pražského krysaříka), který na následky útoku uhynul. Po třech měsících policie případ uzavřela s tím, že pachatel je neznámý.

Potleskem sál podpořil také příspěvek zhruba dvacetileté dívky, která upozornila na fakt, že sobotního protestu se neúčastnili extremisté z jiných měst, jak bylo policií uváděno, ale především nespokojení občané sídliště. Na příspěvek odpovídal Martin Souček, vedoucí odboru jihočeské pořádkové policie.

„Ano, protestu se zúčastnili místní občané a jejich agresivita nás překvapila. Doporučil bych, aby se občané příště podobných akcí nezúčastnili.“ Martin Souček následně přislíbil zlepšení policejních kontrol a zvýšení počtu policejních hlídek na Máji i realizaci kroků, které by měly vést k lepší informovanosti obyvatel sídliště – například zřízení speciální webové stránky Máj.

„To už jste měli udělat dávno a dnes jsme tady nemuseli být“, reagovali hlasitě někteří účastníci diskuze.

V debatě zazněly i další náměty a otázky – například jaké má občan právo okřiknout romské děti, které na dětském hřišti křikem ruší obyvatele okolních domů. Jedna z diskutujících popisovala své zkušenosti ze soužití v jednom domě s rodinou romského koordinátora a také upozornila na skutečnost, že jí iniciovaná petice, poukazující na dlouhodobé problémy, zůstala ze strany města nevyřešena.

Na to primátor J.Thoma uvedl, že petice byla adresována Krajskému úřadu Jihočeského kraje, město ji pouze dostalo na vědomí, proto ji neřešilo.

Neřešení dlouhodobých problémů – hlavní leitmotiv situace, kterou veřejná diskuze rozhodně neuklidnila – na nejbližší dny je nahlášeno dalších pět akcí.

Štítky Veřejná debata, Sportovní hala, České Budějovice, primátor, Thoma, Máj, demonstrace, protest, sídliště, květen, Josef Thoma, Policie České republiky, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Pecha

Roberte, tvá poznámka je stejně hloupá, jako kdyby se někdo jiný ptal tebe, kdo jsi, že chceš mluvit jménem všech států okolo, jak sám doslovně píšeš, že jsme (kdo?) pro ně (koho?) odpad a rasisti. Takže vyber kůl z oka svého a pak kritizuj mrvu v oku bližního svého, jak praví bible ;-)

Čtvrtek, 11. července 2013, 17:16Odpovědět

Petra Jindrová

jedna velká šaškárna!!! hovno se vyřešilo a lidi jsou nasraný ještě víc, thoma je arogantní idiot a ty ostatní papalášové co tam s ním byli taky!!!! na většinu otázek odpovídat nevim, nebo neřešim??.....koledujou si o přesdržku!!!

Čtvrtek, 11. července 2013, 08:41Odpovědět

Robert Dano

Josef Pecha...Kdo my?ty jsi nejakej mluvc za vsechny lidi v Ceskej Republice?Vsichni lidi nejsou jako ty...

Středa, 10. července 2013, 18:53Odpovědět

Robert Dano

Nemci...ty Vas primo nesnasej.......a Rusum muzete zas lezt do prdele tak jak jste to delali

Středa, 10. července 2013, 18:34Odpovědět

Josef Pecha

Milý Roberte, pokud ti připadá tato republika rasistická, můžeš si zvolit k životu jinou zemi. My tu v tom případě zůstaneme s Němci, Maďary, Ukrajinci, Vietnamci, Poláky, Rusy, Slováky, Bulhary, Etiopany či Estonci... kteří tvůj přísně kritický názor očividně nesdílejí :-)

Středa, 10. července 2013, 18:02Odpovědět

Robert Dano

oslo chrocht.....Prite nez zacnete neco blabolit tak si prostudujte take socialni davky..aby jste sem nemuseli psat blaboli.....Jste clovek..kterej kouka jinemu do talire a zavidi...nejste dobrej clovek.....

Středa, 10. července 2013, 17:38Odpovědět

Robert Dano

olo chrot.....Tohle si prectete..nez zacnete neco psat....Vy jste take dalsi chudinka,ktereho nekdo porad mlati?To ,ze jste rasistickej stat to nerikaj jen cikani,ale vsechny okolni staty kolem vas...vy jste pro ne odpad.........konecne si to uvedomte...napred vam vadili socialni davky...ted vas najednou vsechny okradaj a bojite se jit ven...co si dalsiho vymyslite?Vy jste toho dukaz ,ze jste rasiste......

Středa, 10. července 2013, 17:34Odpovědět

Robert Dano

platí právo a zákoník,nikdo nemá právo v žádném případě diktovat jiným co maj dělat anebo nemaj,není žádný totalitní systém,je svoboda pokud vám to nedošlo a zákon jednoznačně definuje právní pořádek a vychází se z teze co není zakázáno je povoleno,neurážím nikoho slušného,jen kritizuji rasisty kteří si pletou dojmy a pojmy.

Středa, 10. července 2013, 17:24Odpovědět

Vlasta Oskar

To Robert Dano: V Čechách kradou všichni bez rozdílu a samozřejmě je to chyba státu co Romům dovolí, tak zase chápu, proč si to někdo vezme, když mu to dají. Problém vidím spíš v násilí a vyhrožování ze strany této menšiny a spousta lidí si to zažila na vlastní kůži, včetně několika případů pobodání. Stačí, že pro ně nemáte cigaretu nebo se jim jenom nelíbíte.

Středa, 10. července 2013, 14:32Odpovědět

oslo chrocht

Robert Dano určitě jste neprotestovali proč taky .... :-X a ano určitě jsme ty zákony dělali my prtže ostatní romové neumí ani číst psát a počítat .... teda jen když se jim to hodí hlavně že ty dávky a ostatní to máte nastudovaný do podrobna ..... a už je mi to všechno jedno jste mi všichni úplně volný založte si vlastní stát a dělejte si zákony podle sebe a neobviňujte nás že jste vychcaný kočovný národ .... všude kde jste je to stejny

Středa, 10. července 2013, 14:30Odpovědět

Robert Dano

Neustále máte vaše klapačky plný lží, polopravd a nenávisti, tak aby bylo trochu jasno ve vašich rasistických dušičkách, zde je analýza protikorupčního úřadu o sociálních dávkách.

Bylo by dobré kdyby jste si to nastudovali než začnete vykřikovat vaše hysterické bláboly o zneužívání sociálních dávek, je to velmi ubohé a odpovídá to pouze nízké lidskosti a úctě k právu, což je u rasistů zcela zřejmé, chtěli by nejraději všechno a všechno co má jinou barvu kůže by nejraději zabili, podle toho kouká na vás celý svět a česko je vnímáno jako rasistická země protože je jednoznačně rasistická.

Sociální dávky jsou v podstatě výplatou (a tedy i příjmem), který získává příjemce dávky ve chvíli, kdy nastane zákonem definovaná „pojistná událost“. V této souvislosti se jedná o události spjaté s krizovou či nevyhovující sociálně-ekonomickou situací příjemce (žadatele) a zpravidla také jeho domácnosti. Pod pojmem zneužívání sociálních dávek si tak lze představit dvě situace a definovat je proto možné zneužívání dvojího typu:

1.„pojistná“ událost ve skutečnosti nenastala: dávku získal někdo vysloveným podvodem, žádnou státní pomoc nepotřeboval;

2.událost nastala, ale v menším rozsahu nebo dávka nebyla použita pro daný účel: nejsou splněna aktuálně daná kritéria (připomeňme, že se často se mění).

V mediálních debatách se velice často objevuje maloměšťácké moralizování mířící na pobíratele sociálních dávek: „kupují si za dávky tabák nebo alkohol“ apod. Tento a podobné příklady ovšem nelze považovat za zneužívání sociálních dávek, neboť bychom pak museli obdobně mluvit o zneužívání mezd nebo příjmů z akcií (analogicky bychom museli hovořit o tom, že akcionáři zneužívají dividendy a kupují si za ně doutníky a koňak). U dávek je totiž určeno, kdy a jak na ni vzniká nárok, její spotřebování je v netotalitní společnosti věcí příjemců. Otázku zneužívání je tudíž možné zkoumat pouze z hlediska plnění/neplnění podmínek vážících se k jejich udělení.

Zneužívání prvního typu (podvod) lze v podstatě vyloučit u dávek spojených s dětmi (např. porodné), protože si lze obtížně představit, že dávku pobírá rodina, kde se žádné dítě fakticky nenarodilo. Může se naopak vztahovat na dávky spojené s nezaměstnaností, tedy u osob pracujících načerno. Toto zneužívání je škodlivé a nemorální, avšak lze ho minimalizovat řádnou kontrolou, která je úkolem vládního resortu práce. Zároveň je při současné úrovni ochrany pracujících pravděpodobné, že podstatná část „viny“ za takovéto zneužívání dávek leží také na zaměstnavatelích.

Zneužívání druhého typu si lze představit u dávek typu přídavku na dítě, kde oprávněný nárok získává jen rodina s příjmy do 2,4násobku životního minima. Tam si lze představit zapírání skutečných příjmů, které je v ČR časté zejména u osob samostatně výdělečně činných (živnostníků). Morálně je toto zneužívání jistě méně nebezpečné, protože dítě tak jako tak žádné vlastní příjmy nemá a rodiče pro něj nějaké peníze potřebují, jen možná ne tolik jako jiní. I zde lze případné zneužívání minimalizovat správnou kontrolou patřičnými orgány (sociální odbor obecních úřadů).

Jaký je ovšem stav tzv. „zneužívání dávek“ v širším kontextu státního rozpočtu a z hlediska společenské situace vůbec? Jedná se skutečně o natolik významné téma? Státní rozpočet na rok 2011 je připraven ve výši 1 179 miliard. Na MPSV jde celkem 483,8 miliard, z toho potom specificky na dávky důchodového pojištění 354,7 miliard, na dávky státní sociální podpory 38,3 miliard, na dávky nemocenského pojištění 31,7 miliardy, na ostatní sociální dávky jen 6 milionů a na podpory v nezaměstnanosti 14,3 miliardy; 24,9 miliard jde na dávky územním rozpočtům. Na tzv. problematické „sociální“ dávky, ve kterých současná pravice vidí jeden z hlavních problémů veřejných rozpočtů a politiky, jde tedy necelých 9 % státního rozpočtu. Avšak dnes je zřejmě možné i to, že ministři Drábek a Kalousek pokládají důchod, na který lidé poctivě pracovali celý život, za chudinskou dávku (takové bizarní vidění by vedlo k navýšení tohoto procenta). Toto celkové číslo je možné srovnat se 44 miliardami určenými na obranu či 43 miliardami na dopravu.

Celkový rozsah skutečných výdajů státního rozpočtu 2010 na dávky zobrazuje následující tabulka. Dávky důchodového pojištění lze z této analýzy bez problémů vyjmout, protože v tomto případě jsou kritéria pro získání dávky natolik „neprůstřelná“, že lze předpokládat, že prakticky k žádnému zneužívání nedochází. Také oblast nemocnosti můžeme odsunout, protože byla v poslední době svěřena převážně na bedra zaměstnavatelů a netýká se tak celostátní politiky z hlediska rozpočtů.

Celkově tak bylo v roce 2010 vyplaceno státem cca 100 miliard Kč, u nichž lze spekulovat o menší či větší míře
Odpovědět · To se mi líbí · Sledovat příspěvek · Před 16 hodinami

Středa, 10. července 2013, 14:20Odpovědět

Robert Dano

Tady každý píšete jak kdo co využívá.Ale ani jeden nenapíše,že ty zákony jste dělali Vy majorita.Žádný cikán nezvedal ruce ani se nenechal podplácet.Opravdu si myslíte ,že cikán by zvedl ruku třeba k tomu aby nebyla práce atd.Podniky jste nechali rozkrást ,kam se poděli ty miliardy,kdo je za to zodpovědný Vy nebo Ti co to vytunelovali.V tomto státě je to přeci normální házet vše do jednoho pytle.Tak to dělám taky...takže za to můžete i Vy.A hlavně mi nepište,že je to něco jiného,je to úplně to samé,majorita krade v miliardách.
úterý, 9. července 2013, 22:47

Středa, 10. července 2013, 14:18Odpovědět

Jana Jáglová

Nejsem z Č.B., ale bydlela jsem zde poměrně dlouho, mam na Máji rodinu. Tyhle problémy se táhnou ještě z doby před 10-ti lety , kdy mi tam kvůli mobilu zmlátili dítě, teď bydlím ve Větřní a i tady mi dítě zbili a policie to předala Městskému úřadu v Č.K. a taktika Romů na principu potvrdíme si cokoli opět vyšla i když můj syn tam v tu chvíli byl se svým Romským kamarádem. Ten se bál vlastních a nevypovídal a my dostali pokutu za rasistické poznámky. Dobrý vtip. teˇmístní Romové ( někteří) jezdí do Č.B. na povolené demonstrace. Za co demonstrují za právo beztrestně někoho zmlátit? To už mají dávno! Jediné co na ně platí je rozdělit je, jenže to je složité že?

Středa, 10. července 2013, 09:53Odpovědět

Hawky

"Dostal to kraj, proto to město neřešilo"....človíčku, človíčku.....už aby byly volby. Takovou alibistickou debilitu jsem už dlouhu nečetl. Ono spoustu lidí totiž už neví, kam zasílat své požadavky, aby se jimi někdo zabýval. Jestliže poslali stížnost na KÚ, ti ji správně podstoupili městu.....a tam by tedy rozhodně neměla skončit v koši.

Středa, 10. července 2013, 08:34Odpovědět

Veřejná diskuze k protiromským protestům situaci neuklidnila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.