Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Student na Jindřichohradecku našel torzo německé stíhačky z II. světové války

Torzo německé stíhačky Fw-190 Focke Wolf, která se v roce 1944 zřítila u Otína na Jindřichohradecku, našel v lese student Jiří Šašek. O pádu letounu se dozvěděl od pamětnice Jiřiny Kárové, informovala v pondělí Česká televize.

Letoun se zřítil během druhé světové války při letecké bitvě americké letky a německé Luftwaffe.

“Na stopu mne přivedlo srovnání satelitních a historických snímků, díky kterým jsem mohl místo pádu přesně lokalizovat,“ uvedl student, který se o leteckou historii dlouhodobě zajímá.

Tým odborníků na odhalení torza stroje pracoval dvanáct hodin. Letadlo je mimořádně zachovalé. Našla se podvozková noha, vrtule, v hloubce sedmi metrů odkryli historikové blok motoru, poničenou kabinu se sedačkou, letecké kulomety a kanóny.

"Je to patrně největší letadlo, které se dochovalo z jedné z největších leteckých bitev nad Českem," konstatoval ředitel Muzea Jindřichohradecka Jaroslav Pikal.

Odkrývání trosek letadla probíhalo v naprostém utajení; historici je posléze odvezli a ukryli ve střeženém objektu.

Letecká bitva na Jindřichohradecku se odehrála 24. srpna 1944. Američané se tehdy snažili zlikvidovat rafinerii a vojenské letiště v Pardubicích a chemickou továrnu Vacuum Oil Compeny v Kolíně

Během bitvy bylo sestřeleno také letadlo Focke Wulf, jež tehdy pilotoval známý pilot Hubert Engst. Z hořícího letounu vyskočil a zachránil se.

"Hubert Engst byl známé stíhací eso a byl patrně vůbec jediným pilotem této eskadry, který bojoval v této skupině vlastně téměř celou válku," přiblížil postavu německého letce student Jiří Šašek.

Autor: René Kekely

Štítky okres Jindřichův Hradec, druhá světová válka, Jiří Šašek, Česká televize, Luftwaffe, Muzeum Jindřichohradecka, Česko, stíhačka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student na Jindřichohradecku našel torzo německé stíhačky z II. světové války  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.