Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Studenti VŠTE se společně s památkáři připravují na rekonstrukce historických staveb

Ojedinělou možnost poznat péči o historické stavby umožňuje studentům Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích zdejší územní pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). Agentuře to v pondělí řekl Vlastislav Ouroda, náměstek pro památkovou péči NPÚ.

Pozoruhodná praxe se týká studentů oboru Konstrukce staveb, v němž se lze vedle izolací specializovat právě na rekonstrukce. "V českém vysokém školství to je výjimečná specializace a je o ni mezi mladými lidmi velký zájem," řekla Petra Bednářová, vedoucí Katedry techniky a aplikovaných věd VŠTE.


V Národním památkovém ústavu je zatím výuka založena na komunikaci studentů se specialisty z praxe. "Snažíme se studenty orientovat na konkrétní památky v regionu a pak tyto poznatky dávat do obecnějších souvislostí. Zatím jde hlavně o dokumentace a průzkumy staveb či posuzování zásahů do nich.“ dodává Vlastislav Ouroda.


Podle Bednářové jsou dosavadní výsledky velmi dobré. "Určitě budeme spolupráci s NPÚ prohlubovat. Taková praxe při zkoumání, obnově a využití historické architektury je pro naše studenty k nezaplacení. A bezesporu jim pomůže i při dalším uplatnění na pracovním trhu," uvádí vedoucí katedry.


VŠTE vznikla v roce 2006 jako veřejná vysoká škola a nyní poskytuje vzdělání dvěma tisícovkám studentů v oborech Konstrukce staveb, Stavební management a Ekonomika podniku.

Štítky Národní památkový ústav, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, České Budějovice, Petra Bednářová, památková péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti VŠTE se společně s památkáři připravují na rekonstrukce historických staveb  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.