Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Úrazů děti přibývá o prázdninách až trojnásobně

O prázdninách řeší lékaři dvojnásobně až trojnásobně více úrazů dětí, než v období školních měsíců. Vyplývá to ze statistik Traumacentra a Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s.

Děti tvoří přibližně deset procent námi ošetřených úrazů. V rámci českobudějovického traumacentra to představuje ročně zhruba 50 tisíc ošetřených dospělých a pět tisíc dětí. V letních měsících a o prázdninách se zvyšuje počet dětí, které denně projdou naší úrazovou ambulancí na dvou až třínásobek,“ uvedl vedoucí lékař dětské části Traumacentra Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Petr Toufar.

Traumatologové řeší různé druhy úrazů, celkově ovšem neubývá těch nejzávažnějších. Snad jen vážných úrazů hlavy díky tomu, že stále více dětí nosí na kolo přilbu. Častou příčinou končetinových úrazů u dětí jsou prosté pády ze tříkolky či kola. U adolescentů přibývá počet nehod na motocyklech a úrazy v opilosti. Rovněž prolézačky a trampolíny jsou rizikovou aktivitou u dětí s častější úrazovostí,“ zdůraznil MUDr. Toufar.

Dětské oddělení, které úzce spolupracuje právě s dětskou částí Traumacentra českobudějovické nemocnice zaznamenává v průběhu letních prázdnin prudký nárůst úrazů dětí už tradičně. Zatímco běžně tvoří počet zraněných mezi všemi hospitalizovanými dětmi na klinice v průměru 20 až 30 procent, nyní se blíží polovině.

Denně řešíme problémy dětí s těžkými úrazy, které vznikají jak při organizované, tak i při neorganizované činnosti dětí. A týká se to dětí všech věkových kategorií. Musím ovšem podotknout, že mluvíme o velmi závažných poraněních, která nelze léčit ambulantně. Další desítky lehčích dětských zranění ošetří každý den také lékaři ambulancí úrazové chirurgie,“ konstatoval primář Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s., MUDr. Vladislav Smrčka.

Novinkou už v posledních letech nejsou ani závažné úrazy po pádu z koně nebo po pokopání koněm. To je důsledek nových módních trendů. Nedávno jsem ošetřoval zlomeninu bérce u desetileté dívky, která spadla z golfového vozíku,“ připomněl další z raritních úrazů MUDr. Petr Toufar.

Jako varující označují odborníci také obecný růst počtu poranění dětí, jejichž příčinou je vesměs nepozornost rodičů. Sem patří náhodné otravy, poleptání jícnu po požití různých chemikálií a popáleniny. Opatrnost dospělých pomíjí. Buď nechávají děti bez dozoru, nebo naopak řadu nebezpečných věci, které do dětských rukou nepatří, nechávají v jejich dosahu. Dětské popáleninové úrazy jsou velmi nebezpečné a dítě poznamenávají na celý život. Jsou bolestivé, dlouho se hojí a jizvy následně potřebují opakované plastické operace,“ připomněl prim. MUDr. Smrčka.

Zabrat dávají lékařům děti v pubertálním věku. Stále častěji řešíme jejich problémy spojené s předávkováním drogami nebo alkoholem, či po úrazech spojených s těmito stavy,“ doplnil prim. Smrčka. Přibývají také případy sebepoškozování či páchání demonstrativních sebevražd. Ty souvisí zejména s vlivem různých extrémních hnutí, internetu a neschopností rodičů včas odhalit problémy svých potomků.

Centrum dětské traumatologieNemocnice České Budějovice, a.s. je jedním z osmi akreditovaných pracovišť svého druhu v celé České republice. Další nejbližší se nachází v Plzni, dvě v Praze a na východ pak v Brně.

Do modernizace Traumacentra a Dětského odděleníinvestovala nemocnice v posledních letech bezmálapůl miliardy korun.

Rostoucí počty pacientů vyvolaly potřebu rozšíření a další modernizace takzvaného akutního příjmu - Emergency, včetně prostor přímo navazujícího Anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Jednu z klíčových investic posledních let v hodnotě přibližně 180 miliónů korun dokončila nemocnice v roce 2009.

Modernizace celého prostoru oddělení ARO a takzvané Emergency, tedy akutního příjmového prostoru, kde jsou soustředěny veškeré úrazové  ambulance i veškeré  diagnostické a akutní zákrokové místnosti, zahrnovala mimo jiné rozšíření přístrojového vybavení, které představuje nové CT, angiografický komplet a plně digitální skiagrafie.

Loni v květnu pak byl uveden do provozunový dětský pavilon. Objekt vyrostl „na zelené louce“ a náklady na jeho výstavbu dosáhly bezmála 290 miliónů korun.

Přibližně 267 miliónů korun získala nemocnice z fondů Evropské unie prostřednictvím třetí výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad.

Nemocnice České Budějovice, a.s.patří se svou lůžkovou kapacitou 1600 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči, prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 52 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 27 tisíc operačních zákroků a téměř 610 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů.Každoročně se zde narodí okolo 2500 dětí.

Nemocnice má průměrně 2400 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji.

Kontakt:

MUDr. Vladislav Smrčka -  primář Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s., tel: 387 876 301

MUDr. Petr Toufar- vedoucí lékař dětské části Centra dětské traumatologie Nemocnice České Budějovice, a.s., tel.: 387 874 701 (702).

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a.s.

autor : MUDr. Břetislav Shon, předseda představenstva Nemocnice České Budějovice, a.s.

 

 


 

 

Štítky Nemocnice České Budějovice, lékař, nemocnice, Česko, Evropská unie, Jihočeský kraj, Praha, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úrazů děti přibývá o prázdninách až trojnásobně  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.