Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Temelíně spustili reaktor prvního bloku, od příštího týdne bude zase vyrábět elektřinu

V temelínské jaderné elektrárně spustili v úterý před jedenáctou dopoledne technici reaktor prvního bloku a plánovaná odstávka kvůli výměně paliva se tak chýlí k závěru. Následovat budou kontroly a postupné zvyšování výkonu reaktoru, řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Zahájení výroby elektřiny z prvního bloku je aktuálně v plánu na začátek příštího týdne. Po každé odstávce pro výměnu paliva potřebuje Temelín od startu reaktoru do obnovení výroby elektřiny týden na fyzikální testy a řadu dalších zkoušek.

„Především sledujeme chování paliva při postupném zvyšování výkonu reaktoru. Při třetinovém výkonu reaktoru již vyrábíme dostatek páry k roztočení a vyvážení turbíny. Její rotory se točí rychlostí 60 otáček za vteřinu a turbináři jí musí vyvážit s přesností na jednotky milimetrů. Jde o přesnou hodinářskou práci,“ vysvětlil Sviták.

Na druhém bloku elektrárny, kde probíhá odstávka spojená s opravou ucpávky v systému těsnícího oleje generátoru, jsou u konce práce na generátoru. "Pracovníci elektrárny nyní připravují jeho připojení k rozvodné síti, které je v plánu na čtvrtek," dodal Sviták.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky elektřina, Jaderná elektrárna Temelín, palivo, elektrárna, Temelín, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně spustili reaktor prvního bloku, od příštího týdne bude zase vyrábět elektřinu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.