Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstavba železničního koridoru komplikuje život všem Budějčákům

Přípravné práce spojené s výstavbou IV. železničního koridoru značně omezují provoz na jedné z nejrušnějších komunikací v Českých Budějovicích - na Nádražní ulici.V krajském městě již začaly první dopravní problémy a omezení spojené s výstavbou rychlostní železnice, které mají s přestávkami trvat asi tři roky.

Dočasně je zrušena zastávka Skuherského. "Byla zahájena příprava na modernizace trati v okolí železničních mostů na křižovatkách uliceNádražní se Skuherského a Pekárenskou," uvedl Michal Bosák z magistrátu města.

Právě v tomto úseku ve směru od viaduktu na Pražskou třídu, se jeden jízdní pruh v Nádražní ulici uzavřel. Už před výstavbou se přitom v této lokalitě téměř denně tvořily kolony a při větším zatížení, například v pondělní či páteční špičce nastává kolaps dopravy.Obyvatelé Budějc i řidiči se obávají dalšího zhoršení situace.

“Dopravní podnik města dočasně zrušil zastávku MHD Skuherského ve směru na Palackého náměstí, kde zastavují autobusy s čísly 5, 11, 17 a 41. Kvůli stavbě tu dopravce nemůže zřídit jinou provizorní zastávku,“ uvedl Bosák.
Cestující tak mohou využít nedalekou zastávku Palackého náměstí. Žádná další omezení kvůli stavbě IV. železničního koridoru cestující v MHD v nejbližší době nečekají.

Rozsáhlé výluky zatím neplánují ani České dráhy. "Budou se týkat hlavně nočních hodin, kdy není taková obsazenost vlaků.
Náhradní autobusové dopravy tak bude minimum," uvedl ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah Jiří Kafka.

V současné době je však situace mnohem horší, protože se již zcela uzavřely viadukty ve Skuherského a Pekárenské ulici. Dopravní omezení nekomplikují život pouze běžným řidičům. Vzniklá situace nejvíce rozčiluje složky integrovaného záchranného systému. Záchranná služba a hasiči čelí značným problémům při průjezdech městem a čas dojezdu k nehodám se velmi prodlužuje.

Stavba rychlostního IV. železničního koridoru zkomplikuje průjezd Budějovicemi především v roce 2012, kdy se uzavřou dva nejdůležitější viadukty ve městě, a sice v Rudolfovské a Pražské ulici. Tudy jezdí větší část dopravy směrem na Tábor a na Prahu.

Modernizace téměř tříkilometrového úseku trati mezi Severní zastávkou a Hlavním nádražím v krajském městě bude stát 740 milionů korun a skončit by mělo do roku 2014.

Tip redakce: V létě jezděte na kole. V zimě vůbec - pijte grog a svařák - choďtě pěšky.

Autor: Redakce

Štítky stavba, České Budějovice, Michal Bosák, České dráhy, Jiří Kafka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frank Flint

Tento tip měl náš moudrý dědeček již o Vánocích! :)

Čtvrtek, 28. dubna 2011, 13:01Odpovědět

Bezedný Frank

Ano jako u bauhausu tam je to to taky veliká paráda světla každých pár metrů. Kdyby Budějce měli pořádné obchvaty tak se tyto rekonstrukce tolik nedotknou již tak špatné dopravní situaci.

Čtvrtek, 28. dubna 2011, 12:33Odpovědět

Jay Dee

a to je ještě zavřenej jeden pruh na strakonické za SPAREM, jak se staví SCONTO nábytek. tam to pak bude taky ňamka, až tam bude další světelná křižovatka!

Čtvrtek, 28. dubna 2011, 11:55Odpovědět

Výstavba železničního koridoru komplikuje život všem Budějčákům  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.