Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Českých Budějovicích nastoupí do prvních tříd 1133 dětí

Do prvních tříd v Českých Budějovicích nastoupí v září 1133 dětí. Vyplývá to ze zápisů, které se ve městě uskutečnily. Jde o číslo srovnatelné s předchozími lety. Odklad pro nástup do první třídy ve městě podali rodiče 196 dětí. Největší zájem byl tradičně o školy v centru města a na velkých sídlištích.

Magistrát evidoval 1543 žádostí o zápis do prvních tříd. Někteří rodiče totiž podávali přihlášku do více škol. „Velký převis zájemců byl na školách Matice školské, Oskara Nedbala nebo Grünwaldova. Všechny školy, které se nacházejí v centru, jsou na hraně svých kapacit,“ řekl náměstek primátora Petr Podhola.

České Budějovice zaregistrovaly v rozmezí deseti dnů před zápisem změnu trvalého bydliště u 91 dětí, které se chystají do prvních tříd. Podle náměstka je to jev běžný pro obdobně velká města. „Je to takzvaná zápisová turistika, kdy rodiče mění bydliště svých dětí, aby ony mohly usilovat o přijetí do jim vyhovujících škol,“ řekl náměstek. Město podle něj s tímto fenoménem nemůže nijak bojovat. Musí se řídit školským zákonem. „A ten posuzuje pouze to, zda má dítě trvalý pobyt v tom spádovém obvodě. A my na takové děti musíme nahlížet, jako že tam skutečně žijí,“ řekl Podhola.

V Českých Budějovicích město zřizuje 16 základních škol. Od 1. září 2016 do nich bude chodit přibližně 9880 dětí.

Foto Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky České Budějovice, Petr Podhola, Oskar Nedbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českých Budějovicích nastoupí do prvních tříd 1133 dětí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.