Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Začíná školní rok, do lavic usedne přes milion žáků

Začíná školní rok 2017/2018. Na základních a středních školách do lavic usedne v pondělí zhruba 1,3 milionu žáků, aby získali vědomosti a s nimi i základ pro uplatnění na trhu práce. Co přinese nový školní rok, ještě nevíme. Ale můžeme se detailně ohlédnout za tím skončeným.

V tom se podle údajů Českého statistického úřadu vzdělávalo 906 188 žáků základních škol v celkem 4140 zařízeních a 45 116 třídách. Kromě základních škol plnilo 40 980 žáků povinnou školní docházku v nižších ročnících víceletých gymnázií a 329 žáků na konzervatořích. Na středních školách studovalo celkem 424 849 studentů. Z nich zhruba 80 procent usilovalo o maturitu a zbylá pětina o výuční list.

Meziročně došlo k tříprocentnímu nárůstu počtu žáků. „Zatímco za posledních pět let došlo k nárůstu počtu žáků na prvním stupni o pětinu, na druhém stupni vzrostl jejich počet o 5 procent,“ informuje Český statistický úřad.

Jako již tradičně mají vysokoškolští studenti oproti mladším kolegům v lavicích ještě několik týdnů k dobru. Na zhruba sedmi desítkách vysokých škol (26 z nich je státních) se bude vzdělávat přes 300 tisíc vysokoškoláků. „Počet studentů vysokých škol rostl až do roku 2010, kdy činil téměř 400 tisíc. Od té doby studentů každoročně ubývá. Vloni jich bylo o pětinu méně. Analogicky s tím se od roku 2013 snižuje i počet absolventů, kterých bylo vloni více než 78 tisíc,“ upřesnila Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu a bývalá rektorka Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Autoři | Foto Regina Poklopová

Štítky Český statistický úřad, Iva Ritschelová, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, školní rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná školní rok, do lavic usedne přes milion žáků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.