Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeská hejtmanka přivezla na začátek školního roku dárky žákům do Petříkova

Jednohubky, chlebíčky, koblihy i domácí pečivo všech možných druhů. Tak vypadala v pondělí 4. září před osmou hodinou ráno příprava na nový školní rok v Základní škole Petříkov na Českobudějovicku. Zapojili se do ní nejmenší školáci, učitelé i rodiče. Právě kvůli rodinné atmosféře, která v tamní venkovské dvoutřídce panuje, sem zavítala i hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Do lavic všech základních a středních škol v Jihočeském kraji bude ve školním roce 2017/2018 usedat celkem 82 950 žáků a studentů. Do prvních tříd nastoupilo elkem 6,8 tisíce žáků. Ve školách zřizovaných pouze krajem je celkem 23,5 tisíce středoškoláků a z toho v prvních ročních šest tisíc studentů.

Do Základní školy Petříkov, která má k dispozici dvě třídy v rozmezí první až pátý ročník, nastoupilo celkem třicet žáků, z toho sedm prvňáků. Výuku tam absolvují nejen místní, ale i děti z okolních vesnic.

„Chtěla jsem navštívit malou venkovskou školu a volba padla právě na Petříkov. Souvisí to i s tím, že se náš venkov vylidňuje a spousta takových škol, bohužel, zanikla. Proto mě těší, že se v Petříkově podařilo školu, která má 70letou tradici, udržet. Navíc zde oceňuji rodinné prostředí a sounáležitost všech, tedy vazby, které v městských školách často chybějí,“ vysvětlila hejtmanka Ivana Stráská.

Hejtmanka ale nedorazila do Petříkova jen s gratulací, přivezla s sebou i řadu dárků. Všichni žáci obdrželi tašku se školními potřebami či ochrannými prvky. Dále dostali míče, badminton nebo houpací sítě. Vše pak doplnily bedničky plné zdravých jihočeských potravin.

S žáky se chystají vyrazit na houby i na ryby

Ředitel školy Václav Tröstl uvedl, že počtem třiceti žáků, o které se stará šest učitelů, je kapacita dvoutřídky zcela naplněna. Mezi hlavní výhody malé venkovské školy patří zejména lepší komunikace s rodiči než v městských školách. „Řada z nich jsou moji kamarádi, často se scházíme a řešíme věci společně,“ doplnil Tröstl s tím, že se snaží brát žáky hodně do přírody. „Co nejdříve se společně chystáme na houby či na ryby,“ prozradil.

Mezi prvňáky tam v pondělí 4. září poprvé okusil školní atmosféru i Petřík Nováček z Petříkova. „Nemohl se vůbec dočkat, už dva týdny se mě stále ptal, kolik dní do začátku školy ještě zbývá,“ řekla jeho maminka Lenka Nováčková. Sama do školy v vesničce s 282 obyvateli také chodila. „Máme ji tu moc rádi, je taková rodinná. Vím, že tu bude Péťa v dobrém kolektivu s laskavými učiteli,“ podotkla.

Autoři | Foto Radek Šíma

Štítky škola, dvoutřídka, Petříkov, hejtmanka, Ivana Stráská, Jihočeský kraj, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská hejtmanka přivezla na začátek školního roku dárky žákům do Petříkova  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.