Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský kraj ocenil studenty za vynikající reprezentaci v celostátních soutěžích

Ve středu 13. září si čtrnáct vybraných studentů odneslo z krajského úřadu poděkování za skvělou reprezentaci a blahopřání k výborným výsledkům. V uplynulém školním roce totiž vybojovali první, druhé nebo třetí místo v celostátních kolech soutěží vyhlašovaných ministerstvem školství.

Zástupci odboru školství v čele s náměstkem hejtmanky pro tuto oblast Zdeňkem Dvořákem studentům zároveň předali tašku s propagačními předměty kraje a knižní poukázkou v hodnotě pět set korun.

Velice mě těší, že vynikajících výsledků v této soutěži dosahují naši studenti každým rokem. To je jasný důkaz, že v jižních Čechách máme dobré školy,“ zdůraznil náměstek Dvořák a ocenil, že svou školu výborně reprezentují i studenti, kteří se mnohdy nacházejí ve složité rodinné situaci. „Na žáky se v dnešní době valí spousta nových informací, ve kterých se musí okamžitě zorientovat, a musím říci, že to zvládají výborně,“ dodal Dvořák.

Mezi oceněnými byli mimo jiné i Martin Oblouk a Josef Vyhnálek ze Střední polytechnické školy v Českých Budějovicích, kteří zde studují obor kominík. Na mistrovství České republiky v kominictví obsadili první místo a obhájili tak pro svou školu loňské vítězství. Největší obavy z výsledku soutěže měl však jejich mistr Alois Pavlík. „Musím dát za pravdu třeba hokejistům, když říkají, že obhájit vítězství jsou daleko větší nervy, než vyhrát poprvé,“ svěřil se kominický mistr a žertem dodal, že na výhře má určitě největší zásluhu právě on. „Jen přesvědčit studenty, aby se soutěže zúčastnili, je docela složité. Znamená to pro ně totiž nastudovat sto čtyřicet teoretických otázek a hodiny a hodiny navíc trénovat v dílně na praktickou část,“ uvedl Pavlík.

Studenti přiznali, že dnes už účasti na soutěži určitě nelitují. „Podařilo se nám postavit celý komín. To byla nejtěžší disciplína, protože vše musí být maximálně rovné a vyvážené,“ uvedl Martin Oblouk, který chce být kominíkem po vzoru svého otce.

Jeho kolega Josef Vyhnálek si pochvaloval, že se mohli v soutěži vzájemně doplňovat podle toho, co jde komu nejlépe. Kominické řemeslo je podle něj výbornou volbou pro každého, kdo chce být svým pánem. „Já už se snažím v oboru soukromě podnikat,“ uzavřel Vyhnálek.

Autoři

Štítky ocenění, úspěch, soutěž, studenti, Jihočeský kraj, Zdeněk Dvořák, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko, České Budějovice, reprezentace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj ocenil studenty za vynikající reprezentaci v celostátních soutěžích  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.