Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Oblíbené fyzikáře mohou žáci nominovat do ankety ČEZ Ámos, vítěz získá dvě stě tisíc korun

Až do konce roku mohou žáci základních a středních škol nominovat své nejoblíbenější kantory fyziky na titul ČEZ Ámos v rámci celostátní učitelské soutěže Zlatý Ámos. O vítězství v anketě fyzikářů rozhodne hlasování zaměstnanců společnosti ČEZ. Nadace ČEZ pak věnuje hlavní výhru v podobě dvě stě tisíc korun na vybavení učebny přírodovědných či technických předmětů.

Již popáté mohou pedagogové získat toto ocenění pro nejoblíbenějšího fyzikáře. Nominace probíhají v rámci celostátní soutěže Zlatý Ámos až do letošního 31. proince  Porotu v kategorii ČEZ Ámos tvoří všichni zaměstnanci společnosti ČEZ, kteří o vítězi hlasují on-line na základě osobních medailonků nominovaných.

V anketě ČEZ Ámos jsou zatím nejúspěšnější Jihočeši

Poprvé bodovali hned v prvním ročníku soutěže v roce 2014, ankteu vyhrál Jaroslav Koreš z Gymnázia J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích. V loňském školním roce znovu. Vítězkou 2016/2017 se stala Alena Šedivá z táborského Gymnázia Pierra de Coubertina. Sympatie zaměstnanců ČEZ získala svou snahou ukázat na přítomnost fyzikálních jevů v našem každodenním životě a vysvětlovat teorii odlehčenou formou. Výhru v podobě 200 tisíc korun využilo táborské gymnázium k nákupu nové přehrávací techniky, promítacího plátna a také spektrografu. A v čem vidí příčinu neoblíbenosti svého předmětu?

A v čem vidí Alena Šedivá příčinu neoblíbenosti svého předmětu? „V devadesátých letech se snížily hodinové dotace na přírodovědné předměty, ale množství látky, které učitelé musí probrat, zůstalo stejné. Není tedy tolik času na vysvětlování. Navíc fyzika se neobejde bez matematiky a ani ta nepatří zrovna k favoritům v řebříčcích popularity,“ říká ostřílená pedagožka Šedivá. 

Anketa ČEZ Ámos je jednou z mnoha aktivit Skupiny ČEZ na podporu vzdělávání v oblasti technických oborů. „Fyzika bohužel dlouhodobě patří k nejméně oblíbeným předmětům, dětem připadá příliš těžká a odtržená od reality. Kdo si k ní nenajde cestu v raném věku, pak už jen těžko preference změní. Proto se snažíme podporovat učitele, kteří chtějí fyziku učit poutavě a získávat pro ni další generace nadšenců,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Jak nominovat učitele fyziky na titul ČEZ Ámos

Přihlášku lze vyplnit online na webu Zlatý Ámos. Musí obsahovat stručnou charakteristiku a fotografii učitele, ale hlavně zábavnou či zajímavou příhodu, kterou žáci s oblíbeným vyučujícím prožili. Pro uznání nominace jsou potřeba ještě podpisy sta osob, které s ní souhlasí. Všichni fyzikáři v rámci klání Zlatý Ámos automaticky bojují také o titul ČEZ Ámos," vysvětluje mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Autoři | Foto archiv ČEZ

Štítky Zlatý Ámos, učitel, fyzika, anketa, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbené fyzikáře mohou žáci nominovat do ankety ČEZ Ámos, vítěz získá dvě stě tisíc korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.