Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V jižních Čechách roste počet žáků strojírenských oborů

V jižních Čechách roste počet žáků strojírenských oborů středních škol. Ve školním roce 2016 - 2017 jich bylo 2859, o 134 více než v roce předchozím. Na konferenci Technické vzdělávání dětí a mládeže to řekla vedoucí krajského odboru školství, mládeže a tělovýchovy Hana Šímová.

Jihočeský kraj zřizuje 125 školských zařízení; z toho 75 středních škol a učilišť, jež navštěvovalo v uplynulém školním roce 26 tisíc 246 žáků. Poslední tři roky to bylo pokaždé přes 26 tisíc žáků.

Je z toho patrné, že jsme se možná odlepili od pomyslného dna. Začíná se nám od letošního roku malinko zvedat demografická křivka,“ řekla Šímová. Podle demografické projekce věkových skupin pro Jihočeský kraj bude v roce 2026 více než 35 tisíc žáků středních škol. Roste zájem o strojírenské obory, ve srovnání posledních dvou uplynulých školních roků v nich přibylo 134 žáků. „Kraj má uzavřenou národní sektorovou dohodu, je to velmi dobrý přínos. Přesto, že celkově máme propad žáků, strojírenství nám v kraji roste,“ řekla Šímová.

Dohodu mezi školami, zřizovatelem a zaměstnavateli má kraj uzavřenou i pro obory elektrotechnika, telekomunikace a IT, jež v posledním školním roce absolvovalo 1361 žáků, meziročně o 58 méně. „Hodně se tomu věnujeme, aby žáci našli chuť do toho oboru jít. Opravdu to pomáhá,“ řekla Šímová. Díky dohodě dodávají firmy do škol pomůcky, vybavují odborná pracoviště, nabízí zaměstnání i brigády při studiu. Kraj má i akční plány na podporu technického vzdělávání pro základní školy i školky. Provozuje stipendijní motivační programy pro středoškoláky, pořádá burzy, soutěže, výstavu Dobrodružství s technikou, natáčí motivační reportáže, do školek dodává pomůcky zaměřené na polytechnické vzdělávání dětí.

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) dnes na konferenci řekl, že český HDP tvoří ze 40 procent průmysl, jenže firmám schází zaměstnanci. „Přitom ročně absolvuje střední a vysoké školy technického zaměření o pět procent lidí více, než je průměr studentů v OECD,“ řekl Bartošek. Podíl mladých lidí, kteří si zvolí odborné technické zaměření, je podle něj podobný jako v Rakousku či Švýcarsku, ale zatímco v ČR absolvuje vzdělávací program, jehož součástí je praxe, šest procent žáků, v Rakousku je to 33 procent a ve Švýcarsku 59 procent.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky strojírenství, škola, vzdělání, Jihočeský kraj, školní rok, střední škola, Jan Bartošek, Švýcarsko, Rakousko, OECD, Poslanecká sněmovna ČR, KDU-ČSL, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách roste počet žáků strojírenských oborů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.