Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Českobudějovická nemocnice eviduje už sedm tisíc dárců kostní dřeně

Počet dobrovolných dárců kostní dřeně evidovaných registrem českobudějovické nemocnice už směřuje k osmé tisícovce. Jubilejním, sedmitisícím, dárcem se v závěru loňského roku stal Marek Švec z Jihlavy.

„Díky fungování tohoto registru mohlo absolvovat transplantaci kostní dřeně či periferních kmenových buněk získaných od dobrovolných dárců z našeho regionu již 82 nemocných,“ uvedla vedoucí lékařka „jihočeského“ registru dárců kostní dřeně z Oddělení klinické hematologie Nemocnice České Budějovice Jana Vondráková.

Oddělení klinické hematologie zabývající se léčbou závažných krevních chorob úzce spolupracuje při léčbě transfuzními přípravky a při vyhledávání dárců krvetvorných buněk s transfúzním oddělením, pod jehož záštitou funguje již zmíněný „jihočeský“ registr dárců kostní dřeně.

V roce 1992 se totiž Transfuzní oddělení Nemocnice České Budějovice stalo zakládajícím členem Českého národního registru dárců dřeně a díky dlouhodobé spolupráci s ostatními regionálními dárcovskými centry v Táboře, Pelhřimově, Jindřichově Hradci a Písku, přispívá do celkového počtu více než 61 tisíci dárců národního registru úctyhodnou skupinou dobrovolníků ochotných darovat krvetvorné buňky pro závažně nemocné pacienty.

„Do registru dárců jsem se rozhodl vstoupit jednoduše proto, že chci pomoci. Jsem zdravý člověk a mohu přispět k záchraně života a zdraví někoho jiného. Přitom mě to nic nestojí a jde v podstatě o maličkost,“ konstatoval Marek Švec, třiatřicetiletý IT pracovník a dlouholetý pravidelný dárce krve.

Do registru dárců se ale Marek Švec přihlásil přímo v Českých Budějovicích. „Pocházím odsud, takže o jiném místě jsem ani neuvažoval,“ dodal.

V České republice onemocní každoročně chorobami krvetvorby, které vážně přímo ohrožují život, stovky lidí včetně mladých lidí i malých dětí. Nejznámější a nejzávažnější mezi těmito nemocemi je leukémie. Následují ji zhoubné nádory krvetvorby, těžké útlumy krvetvorby nebo imunity.

„Najít shodu v takzvaných transplantačních HLA znacích na bílých krvinkách je velice obtížné, a proto je důležité, aby registr měl co nejvíce potenciálních dárců, čímž se zvyšuje šance k nalezení toho vhodného,“ zdůraznila Vondráková.

V současné době komunikují lékaři v této oblasti celosvětově, takže je „zcela běžné“, že krvetvorné buňky zdravého dárce například z Doudleb zachrání život a uzdraví pacienta z předměstí Los Angeles a naopak. A není to nadsázka, je to realita možností moderní medicíny.

Dnes jsou ve světě registrovány miliiny dobrovolných dárců dřeně ochotných kdykoli poskytnout část vlastních krvetvorných buněk neznámému člověku a tím mu navrátit ztracené zdraví. Přes veškerou mezinárodní spolupráci je však nejpravděpodobnější najít dárce ve vlastní zemi. Genetika má totiž své zákonitosti.

„Transplantaci kostní dřeně absolvuje v České republice ročně několik stovek pacientů. Z toho tři čtvrtiny dárců krvetvorných buněk je od nepříbuzného dobrovolného dárce. Bohužel pro každého čtvrtého pacienta se vhodný dárce nenajde. Proto je tak nutné počet dobrovolníků v registru neustále zvyšovat,“ konstatovala lékařka.

Koordinační centrum Českého národního registru dárců dřeně je v Plzni. Pokud je oslovena českobudějovická nemocnice s tím, že vhodný dárce se nachází právě v jejím seznamu, je úkolem zdejších lékařů a zdravotníků dárce vyhledat a vyšetřit tak, aby bylo následně možné odebrat jeho krvetvorné, život zachraňující buňky.

„Způsoby odběru krvetvorných buněk jsou v zásadě dva. Nejčastěji používanou metodou je přímé odsátí kostní dřeně speciální jehlou z pánevní kosti. Tento způsob se provádí kvůli komfortu dárce v celkové anestezii. Druhou možností je odběr krvetvorných buněk z krve, to jest přímo ze žíly pomocí přístroje, separátoru, který probíhá podobně jako odběr plazmy nebo krevních destiček u dárců na transfuzních stanicích. Oba způsoby odběru jsou pro dárce bezpečné a minimálně bolestivé,“ zdůraznila Vondráková.

Tisková zpráva | Foto Dominik Svoboda

Štítky kostní dřeň, Nemocnice České Budějovice, Marek Švec, nemoc, pacient, Jihlava, Český národní registr dárců dřeně, o.p.s., Česko, Tábor, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická nemocnice eviduje už sedm tisíc dárců kostní dřeně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.