Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Videolaryngoskop pomohl precizněji vyšetřit už více než 400 pacientů

Už více než rok využívají lékaři ORL oddělení (ušní, nosní, krční) českobudějovické nemocnice nový flexibilní videolaryngoskop. Ten umožňuje detekci nádorových onemocnění hrtanu v raných stadiích. Nová technologie je nejen přesnější, ale současně také šetrnější k pacientům. 

„Tenký fibroskop se zavádí přes nos a umožňuje šetrné vyšetření hrtanu a hltanu jak u dráždivých pacientů, tak u pacientů, které lze obtížně vyšetřit z anatomických důvodů. Přístroj v řadě případů umožňuje i cíleně odebrat vzorek tkáně na histologické vyšetření. Nový videolaryngoskop je navíc vybaven funkcí NBI (Narrow Band Imaging). Tato technologie využívá zvláštní kombinace modrého a zeleného světla, která umožňuje vizualizaci změn stavby krevních vlásečnic ve sliznici, které provázejí rozvoj nádorového onemocnění, a tím umožňuje detekci i velmi malých nádorů, které nejsou při vyšetření bílým světlem viditelné,“ uvedl primář ORL oddělení Nemocnice České Budějovice Lubor Mrzena. Doplnil, že součástí celé endoskopické věže je i monitor s vysokým rozlišením a záznamové zařízení umožňující ukládání snímků z vyšetření do dokumentace pacientů v nemocničním informačním systému.

Nová technologie je pro pacienty mnohem komfortnější a současně oproti minulosti i mnohem přesnější ve stanovení diagnózy. Včas lze diagnostikovat rozvíjející se nádorové onemocnění a zahájit vhodnou terapii. Včasná detekce maligních (zhoubných) nádorů je jedním z nejdůležitějších faktorů úspěšnosti léčby tohoto onemocnění. To platí zejména u nádorů hlavy a krku, kde léčba rozsáhlých tumorů vede k významné mutilaci nemocného. Důsledkem jsou pak nejen kosmetické, ale i funkční defekty jako jsou například poruchy polykání, žvýkání, mluvení i dýchání. Přinos nové metody je klíčový především u rakoviny hrtanu a hltanu, která je šestým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů.„Pokud je nádor hrtanu zachycen včas, tak ho dokážeme s devadesátiprocentní až pětadevadesátiprocentní úspěšností vyléčit. Nicméně tyto pacienty je potřeba sledovat, protože ne u každého je vyléčení trvalé. Pak je nutné včas zachytit recidivu onemocnění a neodkladně pokračovat v léčbě,“ řekl Mrzena.

Od ledna 2015 až do současnosti bylo na ORL pracovišti českobudějovické nemocnice pomocí nového flexibilního videolaryngoskopu s technologií NBI ambulantně vyšetřeno 416 pacientů. Většinu tvořili lidé s chronickým onemocnění hlasivek či hltanu, kdy vyšetření pomocí endoskopu s NBI umožnilo lépe odlišit změny sliznice způsobené chronickým zánětem od přednádorových změn a malých nádorů. Přístroj tak u řady pacientů umožnil vyhnout se endoskopickému vyšetření v celkové anestezii s odběrem biopsie k potvrzení nebo vyloučení nádorového onemocnění. Navíc u 22 pacientů bylo odhaleno počínající nádorové onemocnění, které nebylo detekovatelné běžným laryngoskopickým vyšetřením s požitím bílého světla. „Všechny výkony jsme prováděli ambulantně bez nutnosti celkové anestezie jen při místním znecitlivění sliznice. Zařízení také umožnilo lépe sledovat pacienty po léčbě rakoviny hrtanu, ať již byli operováni nebo ozařováni,“ řekl primář. 

Technologie NBI u těchto pacientů umožňuje dříve a s vyšší pravděpodobností odhalit recidivu onemocnění. „Pomocí flexibilního videolaryngoskopu s technologií NBI jsme již vyšetřili 84 pacientů s onkologickým onemocněním ORL oblasti v rámci jejich sledování po již proběhlé onkologické léčbě. Přínosem je, že u těchto pacientů dokážeme lépe odlišit recidivu nádoru od změn, které na sliznicích vznikají po proběhlé operaci nebo radioterapii. U řady pacientů se také pomocí flexibilního videolaryngoskopu podařilo odebrat v lokální anestezii kontrolní biopsii k vyloučení recidivy onkologického onemocnění a vyhnout se tak výkonu v celkové anestesii. Velkým přínosem je také to, že všechna vyšetření jsou obrazově dokumentována do nemocničního informačního systému a obrazová dokumentace nám pak slouží k sledování dynamiky onemocnění a k porovnání nálezu v čase, například před onkologickou léčbou a po ní,“ doplnil Lubor Mrzena.

Kromě diagnostiky nádorových onemocnění nalezl flexibilní videolaryngoskop i řadu dalších uplatnění. Přístroj opakovaně pomohl při vyjmutí komplikovaně uložených cizích těles, zejména kostí, v oblasti hltanu bez nutnosti celkové anestezie. Flexibilní videolaryngoskop je dokonce natolik tenký, že s ním lze úspěšně a šetrně vyšetřit nos, nosohltan a hrtan i u dobře spolupracujících dětských pacientů. 

Tisková zpráva

Štítky pacient, rakovina, technologie, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Videolaryngoskop pomohl precizněji vyšetřit už více než 400 pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.