Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet případů HIV narůstá, v Budějcích a Jindřichově Hradci proběhne bezplatné testování

Jedenáct nových případů HIV bylo zaznamenáno za uplynulých dvanáct měsíců v Jihočeském kraji. Rostoucí počty přinutily organizaci Rozkoš bez rizika, aby v pátek 19. srpna udělala den bezplatného testování na tuto pohlavní chorobu. Akce se bude konat v Českých Budějovicích a Jindřichově Hradci.

Bezplatné testování proběhne v pátek 19. srpna. Od 10 do 18 hodin budou moci zájemci přijít do poradenského centra R-R České Budějovice v ulici Česká 20. V Jindřichově Hradci bude čas na testování kratší – od 14 do 17 hodin bude na Masarykově náměstí zaparkovaná sanitka, kde vyšetření proběhne. Klienti se nemusí na testy objednávat, stačí v určený čas přijít na místo a výsledky se dozví do patnácti minut. 

„Na testy doporučujeme jít každému, kdo si není jistý svým zdravím. Zvláště pak lidem, kteří si dopřáli náhodný nechráněný sex. Využít bezplatné testování by měli i ti, kteří jsou na začátku partnerského vztahu,“ říká vedoucí českobudějovické pobočky R-R Monika Köchloflová. Testování má však smysl až po tříměsíční době od rizikového chování. Do té doby je infekce neprůkazná.

Nárůst lidí s HIV je rozhodně znepokojující. Od ledna do června letošního roku bylo prokázáno 163 nových případů, což je o 42 více než ve stejném období minulého roku. „Čísla HIV pozitivních jsou malá a mohou se jevit jako náhodná, avšak již v dubnu tohoto roku přibyl organizaci R-R v Jihočeském kraji opět nový HIV pozitivní pacient,“ dodává ředitelka R-R Hana Malinová.

Foto Jan Losenický

Štítky HIV, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj, Rozkoš bez rizika, Hana Malinová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů HIV narůstá, v Budějcích a Jindřichově Hradci proběhne bezplatné testování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.