Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeští hygienici mají za dva měsíce 17 případů žloutenky

Jihočeští hygienici evidují během září a října 17 nových případů onemocnění virovou hepatitidou typu A, tedy infekční žloutenkou. Za celý letošní rok již onemocnělo 27 lidí. Oproti minulému roku jde o více než dvojnásobný nárůst. Během roku 2015 se v kraji objevilo 13 nových případů, v roce 2014 to bylo 18 případů. Odborníci doporučují jako prevenci důraz na hygienu, především si umývat ruce.

„Zvýšený výskyt souvisí s epidemií, která je na jižní Moravě a v severních Čechách,“ uvedla Jitka Luňáčková z krajské hygienické stanice. Pět nemocných je z Českobudějovicka, stejné množství z Táborska a Českokrumlovska, jednoho nemocného evidují hygienici na Strakonicku a Jindřichohradecku. Věk nemocných i sociální postavení jsou podle Luňáčkové různé, onemocněli dospělí i děti.

Infekční žloutenka, virová hepatitida typu A, je akutní virové onemocnění, začínající obvykle náhle. Projevuje se teplotou, bolestmi břicha, únavou, zvracením či průjmem. Po počátečních obtížích může zežloutnut kůže a bělmo, objeví se tmavá moč a světlá stolice.

Inkubační doba nemoci je 14 až 50 dnů, zdrojem onemocnění je vždy člověk. Přenos se děje prostřednictvím znečistěných rukou, znečistěnými předměty běžné denní spotřeby nebo konzumací kontaminované potraviny.

Onemocnění má ale různé formy, od bezpříznakové formy bez zežloutnutí až po závažné formy onemocnění. U zhruba deseti procent dětí i dospělých se během onemocnění neobjeví žádné příznaky.

Hygienici kladou důraz zejména na prevenci. Důležité je důsledné mytí rukou teplou vodou a mýdlem po každém použití WC, před každou konzumací jídla, po návratu z venkovního prostředí, po použití veřejné dopravy a veřejných prostor. Vhodným preventivním opatřením je očkování. Provádí se na žádost za úhradu.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky nemoc, Krajská hygienická stanice, Jihomoravský kraj, Severní Čechy, okres České Budějovice, okres Tábor, okres Český Krumlov, okres Strakonice, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici mají za dva měsíce 17 případů žloutenky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.