Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dnešek patří tísňové lince 155. Na jihu Čech loni její operátoři vyřídili více než 240 tisíc hovorů

V průměru přibližně každých patnáct sekund zazvoní na některém ze zdravotnických operačních středisek Zdravotnické záchranné služby tísňová linka 155 a asi každých třicet sekund vyjíždí z jedné z více než 300 výjezdových základen v České republice vozidlo zdravotnické záchranné služby k více než milionu výjezdů za rok. 365 dní v roce, 7 dní v týdnu, 24 hodin denně funguje systém Zdravotnické záchranné služby.

Náročnou a záslužnou práci operátorek, operátorů i záchranářů a záchranářek v terénu připomíná celostátní společná akce - Den linky 155. Zdravotničtí záchranáři si připomenutí své práce zaslouží stejně, jako jejich kolegové v Integrovaném záchranném systému.

Datum 15. 5. je zvoleno symbolicky, s odkazem na zdravotnickou tísňovou linku 155, která představuje nejdůležitější pojítko mezi těmi, kdo pomoc zdravotníků potřebují a záchranáři, kteří ji poskytují. I díky tomu, že na „druhé straně" tísňové linky jsou zdravotníci - specialisté, což není samozřejmostí ani v řadě mnohem bohatších zemí, jsou výsledky našich záchranných služeb takové, jaké jsou - jedny z nejlepších na světě. Není například náhodou, že díky propracovanému systému aktivní telefonické asistence je Česká republika na světové špičce v poskytování laické resuscitace nemocným stiženým náhlou zástavou oběhu, což zcela zásadně zvyšuje naději na záchranu a uzdravení postiženého.

Zdravotnické záchranné služby v České republice jsou zřizovány na základě zákona o Zdravotnické záchranné službě jednotlivými kraji, aby jejich organizace co nejlépe reflektovala regionální specifika při zachování jednotné organizační struktury, materiálně technického a personálního vybavení. Po funkční stránce však tvoří zdravotnické záchranné služby v rámci Integrovaného záchranného systému (IZS) celek, který hranice krajů nerozlišuje. Hmatatelným důkazem toho tvrzení je nejen každodenní rutinní mezikrajská spolupráce či společná cvičení, ale například i jednotná podpora aplikace „Záchranka", jejíž využití podporují bez výjimky všechny krajské záchranné služby a Česká republika je tak jedním mála států na světě, která podobný, celostátně jednotný systém pro přesné přivolání pomoci provozuje.

I to by mělo demonstrovat společné připomenutí Dne linky 155 všemi zdravotnickými záchrannými službami v České republice.

V jižních Čechách je dvaatřicet výjezdových základen

Aktuálně je území Jihočeského kraje pokryto 32 výjezdovými základnami, na kterých denně slouží 52 výjezdových skupin složených z 16 lékařů, 52 zdravotnických záchranářů a 43 řidičů – záchranářů. Činnost všech těchto posádek řídí centralizované krajské Zdravotnické operační středisko (ZOS). V každé směně je přítomno šest operátorů. Příjem a zpracování tísňových volání na ZOS probíhá dvoustupňově. „Veškeré příchozí hovory jsou přijímány čtyřmi takzvanými call-takery, kteří vyhodnotí závažnost stavu postiženého, určí stupeň naléhavosti a místo zásahu. V  případě potřeby pomáhají volajícím s poskytováním první pomoci," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková. Takto zpracovanou výzvu si přebírají dva řídící operátoři zodpovídající za vyslání výjezdových skupin, jejich následné řízení, radiovou komunikaci a komunikaci s cílovými nemocnicemi.

V loňském roce Zdravotnické operační středisko uskutečnilo více než 240 tisíc telefonních hovorů. Z toho bylo 96 365 volání na tísňovou linku 155. „Výjezdové skupiny byly na základě těchto hovorů vyslány na pomoc celkem k 81 795 pacientům," upřesnila informace Petra Kafková.

Tisková zpráva | Foto Dominik Svoboda

Štítky zdravotnická záchranná služba, Česko, tísňové volání, operátor, Jihočeský kraj, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnešek patří tísňové lince 155. Na jihu Čech loni její operátoři vyřídili více než 240 tisíc hovorů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.