Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letecká záchranná služba v Bechyni zahájí nepřetržitý provoz

Letecká záchranná služba v Bechyni na Táborsku, kterou provozuje armáda, zahájí od 1. července nepřetržitý provoz. Doposud její vrtulníky létaly jen za denního světla. Jihočeský kraj tak bude v České republice šestým regionem, kde letecká záchranná služba drží nepřetržitý provoz. Stejný režim mají v Plzeňském kraji, Karlovarském kraji, Jihomoravském kraji, Moravskoslezském kraji a v Praze. Armáda v Bechyni provozuje leteckou záchrannou službu od letošního ledna.

„I v noci lidé stonají a stávají se autonehody a pokud můžeme vrtulník nabídnout pro tuto službu, zkrátí se tím doba transportu do nemocnic,“ řekl novinářům na letišti v Bechyni lékař armádní záchranné služby Zdeněk Pašek. Podle statistiky tvoří noční zásahy vrtulníku zhruba pětinu z celku.

Pašek uvedl, že nepřetržitý provoz má svá specifika především právě kvůli létání ve tmě. „Noční zásah vyžaduje dobrou znalost terénu a zvládat přistání v terénu,“ řekl Pašek.

Záchranná služba v Bechyni za první půlrok absolvovala 236 zásahů a transportovala více než dvě stovky pacientů. Z nich 73 procent skončilo v českobudějovické nemocnici, 15 procent pak mířilo do Prahy. „Často se jednalo o popáleninovou kliniku v nemocnici na Vinohradech,“ řekl Pašek.

Jihočeský kraj předloni zahájil provoz letecké záchranné služby v novém areálu na letišti v Plané u Českých Budějovic. Vybudování základny stálo 60 milionů korun. Moderní zázemí však využíval jen rok a pak vláda rozhodla, že leteckou službu v regionu bude zajišťovat armáda z vojenského letiště v Bechyni na Táborsku. Tehdejší jihočeský hejtman Jiří Zimola považoval tento krok za nekoncepční.

Foto By Karelj (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky letecká záchranná služba, vrtulník, transport, nonstop, Bechyně, Praha, Jihočeský kraj, okres Tábor, Česko, letiště, Jihomoravský kraj, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letecká záchranná služba v Bechyni zahájí nepřetržitý provoz  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.