Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vybírejte obezřetně letní dětské tábory

Prázdniny jsou za dveřmi a s nimi i sezóna dětských letních táborů. Výběr tábora rozhodně nepodceňujte a předem se dobře informujte.

V roce 2016 se v jižních Čechách zúčastnilo 252 ohlášených táborů 36 692 dětí. V jižních Čechách se dlouhodobě rekreuje největší počet dětí, a tak se Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje (KHS) soustředí v letních měsících na jejich kontrolu.

Mezi hlavní povinnosti pořadatelů dětských letních rekreací patří nahlášení akce s účastí více než 30 dětí včas – jeden měsíc předem – krajské hygienické stanici, dále zajištění zásobování místa pitnou vodou, zajištění stravování a ubytování dětí a zdravotní zabezpečení akce.

Rodiče by si pak při rozhodování o pobytu svého dítěte měli zjistit adresu a místo konání tábora, kdo ho provozuje, zkušenosti ostatních rodičů, seznámit se s náplní činností na táboře a také s podmínkami ubytování, stravování a zajištění osobní hygieny dětí. 

Může se stát, že podmínky nebudou takové, jaké jste ochotni akceptovat. Ověřte si též věk a kvalifikaci vedoucích. Při předávání dítěte na tábor informujte vedoucího oddílu a zdravotníka o případných zdravotních omezeních svého dítěte a sdělte, zda je plavec, či neplavec. Nezapomeňte přibalit svému dítěti dostatečné množstvím léků, které užívá trvale. Také o této skutečnosti informujte zdravotníka zotavovací akce.

Pokud dítě napíše o negativních zkušenostech ze svého pobytu – například o nedostatku stravy, nadměrné fyzické zátěži nebo tělesných trestech, prověřte tyto skutečnosti. Ať už v rámci osobní návštěvy tábora nebo písemným dotazem na vedoucího.

Jednou z nejdůležitějších věcí, na kterou by měli provozovatelé dbát a rodiče ji sledovat, je zajištění zásobování tábora pitnou vodou. Pitná voda musí splňovat hygienické požadavky a musí jí být dostatek k pití, čištění zubů, vaření, mytí nádobí, čištění pracovních ploch v kuchyni, osobní hygieně osob vykonávajících činnosti epidemiologicky závažné a k provozu ošetřovny a izolace.

K případnému donášení nebo dovozu pitné vody musí být použity pouze čisté uzavíratelné nádoby zhotovené z materiálů určených k přímému styku s pitnou vodou a vyčleněné k tomuto účelu. Označené nádoby s dováženou nebo donášenou pitnou vodou musí být ukládány na chladném a stinném místě. Nápoje musí být pro účastníky tábora k dispozici po celý den. Uchovávají se v krytých nádobách s výpustným kohoutem nebo se rozlévají přímo z originálních balení. Nápoje musí být připravovány pouze z vody pitné. Naproti tomu k osobní hygieně (s výjimkou čištění zubů) je možné používat vodu vyhovující hygienickým požadavkům na kvalitu vody ke koupání v přírodě.

V loňském roce provedly pracovnice KHS Jč. kraje 117 kontrol na letních dětských táborech.

Nedostatky, které zjišťuje KHS na táborech (ve stravování dětí, v ubytování dětí, ve zdravotní dokumentaci, ve zdravotním zabezpečení akce), byly v předchozích letech vždy s provozovateli projednány a zpravidla došlo k okamžité nápravě a nebylo tedy nutné ukládat peněžité sankce.

Tisková zpráva

Štítky hygiena, dětský tábor, normy, pitná voda, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vybírejte obezřetně letní dětské tábory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.