Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeská koupaliště jsou pod dohledem. Krajská hygienická stanice prováděla další testy

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje  má k dispozici aktuální výsledky řádného odběru  vody ve všech sedmi sledovaných lokalitách v Jihočeském kraji.

Jedná se o 3 odběrová místa na vodní nádrži Lipno. Pláž Lipno nad Vltavou, Černá v Pošumaví a Horní Planá vyšly v testu jako vody vhodné ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Bylo zjištěno pouze mírné překročení ukazatele chlorofyla.

Odběrová místa vodní nádrže Orlík byla pozorována v lokalitách ATC Radava a veřejného tábořiště Podolsko. Zde došlo ke zlepšení kvality vody a nebyla prokázána přítomnost sinic. Stejně jako na Lipně je voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi.

Poslední testované vody byly v třeboňských rybnících Hejtman a Staňkovský.

Dle aktuálního rozvrhu vykazuje voda v rybníku Hejtman mírně zhoršené vlastnosti. Překročena je pouze hodnota ukazatele chlorofyl-a, ale s ohledem na vyhodnocení mikrobiologich ukazatelů za uplynulé koupací sezóny, je nutné vodu souhrnně hodnotit jako vodu se zhoršenou jakostí.  Znamená to, že se jedná o vodu s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci.  U některých vnímavých jedinců  by se mohly vyskytnout zdravotní obtíže, proto se doporučuje po koupání osprchovat,"  řekla Hana Dufková z Krajské hygienické stanice.

V rybníce Staňkovský byla zjištěna zhoršená jakost vody. Při koupání existuje mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů. Byla zjištěna i překročená limitní hodnota ukazatele sinic a snížená průhlednost vody. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koupaliště, rybníky, voda, kvalita vody, hygiena, zdraví, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, koupání, rybník, Vodní nádrž Lipno, Hejtman (rybník na Koštěnickém potoce), Horní Planá, Lipno nad Vltavou, Černá v Pošumaví, Vodní nádrž Orlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská koupaliště jsou pod dohledem. Krajská hygienická stanice prováděla další testy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.