Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Onemocnění přenášená klíšťaty se zatím drží v běžných číslech, přesto buďte obezřetní

Od začátku roku evidovali jihočeští hygienici celkem 19 potvrzených případů klíšťové encefalitidy a 58 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy. V tomto týdnu tak přibyly 4 nové případy klíšťové encefalitidy a 7 případů lymeské boreliózy.

Pět případů klíšťové encefalitidy evidují jihočeští hygienici na Českobudějovicku, čtyři na Prachaticku, tři na Českokrumlovsku a po dvou na Strakonicku, Jindřichohradecku a Táborsku. Písecko zatím hlásí jediný případ onemocnění klíštětem.

U lymeské boreliózy je zatím největší výskyt evidován na Českobudějovicku. Hygienici zde potvrdili 18 případů. Na Českokrumlovsku eviduují o pět onemocnění méně. Hlášeno je také deset případů na Jindřichohradecku, devět na Táborsku, Písecko hlásí případy čtyři a Prachaticko tři. Na Strakonicku je pouze jeden potvrzený případ.

"Výskyt onemocnění přenášených klíšťaty v letošní sezóně zatím nevykazuje ve srovnání s předešlými roky překvapivé výkyvy. Nicméně na místě stále zůstává prevence před napadením klíštětem, tedy obezřetnost při pobytu v přírodě, především v lesích a u vodních toků a ploch. Velmi důležité je i správné odstranění klíštěte. Poté je třeba ranku ošetřit dezinfekčními prostředky na bázi jódu, sledovat svůj zdravotní stav a v případě nástupu příznaků onemocnění v podobě zarudnutí místa přisátí či nevolnosti, malátnosti, teplot a podobně rozhodně navštívit lékaře," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.           

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu celkem 170 případů a v celé ČR 861 osob. Nejvíce případů lymeské boreliózy bylo v kraji zaznamenáno v roce 2013, a to 317 nahlášených a potvrzených případů.

Tisková zpráva

Štítky klíšťata, výskyt, onemocnění, Jihočeský kraj, klíště, lymská borelióza, klíšťová encefalitida, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, okres Písek, okres Český Krumlov, okres Prachatice, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Onemocnění přenášená klíšťaty se zatím drží v běžných číslech, přesto buďte obezřetní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.