Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Prachatický domov pro lidi s demencí trápí akutní nedostatek míst

Domov Matky Vojtěchy v Prachaticích pro lidi s Alzheimerovou demencí trápí akutní nedostatek míst. Kapacita je 26 lůžek a převis poptávky trojnásobný. Podle ředitele prachatického hospice Roberta Huneše je podobná situace v celé České republice

Hospic je zřizovatelem domova, který vznikl před pěti lety. V jižních Čechách je téměř deset tisíc lidí s demencemi. Podle údajů České alzheimerovské společnosti žilo předloni v Česku 160 tisíc lidí s demencí. Za dalších patnáct let se může podle Huneše jejich počet zdvojnásobit.

„Situace je dost katastrofální, podaných žádostí je u nás asi třikrát tolik, než je kapacita. Jestli se v roce 2030 ten počet lidí zdvojnásobí, bojím se, že se může zvýšit míra sebevražd, protože to neštěstí milujícího potomka, v jehož silách není se o takového člověka postarat, je obrovské," řekl ředitel prachatického hospice Robert Huneš.

Podle něj chybí Česku zákon o zdravotně sociálních službách. Huneš uvedl, že ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí si přehazují zodpovědnost a krajské plány služeb jsou zastaralé. „Většina lidí s Alzheimerovou demencí, kteří by potřebovali péči, na ni nedosáhne. Je to zásadní problém, který stát i kraje podceňují, je to časovaná bomba. Částečně je to saturováno pláčem a bezesnými nocemi příbuzných, částečně jsou ti lidé nesmyslně v léčebnách dlouhodobě nemocných, a je veřejné tajemství, že tam jsou s nimi takové problémy, že jsou přispáváni sedativy, hypnotiky, aby byli přikováni k posteli," řekl Huneš.

V prachatickém domově pomáhají řádové sestry

V jižních Čechách je téměř deset tisíc lidí s demencí, ústavní péči jich má necelý tisíc. Podle Huneše by bylo na jihu potřeba 2500 lůžek. Je jich tak akutní nedostatek, na rozdíl od hospicových lůžek, která schází jen v kraji Vysočina a Karlovarském, kde hospice chybí.

Domov Matky Vojtěchy v Prachaticích má zhruba 40 zaměstnanců, náklady loni dosáhly 17,5 milionu korun. Tři čtvrtiny klientů má Alzheimerovu demenci, zbytek jiné druhy demencí. Průměrný věk je 79 let, nejmladšímu klientovi je 38 let, loni zde zemřelo devět klientů.

Domov je dvoupatrový, na každém patře je 13 lůžek. Každý pokoj je vymalován jinou barvou, domov nabízí i koutek se šicím strojem a terapeutické dílny. Pomáhají zde řádové sestry. „Péče má dva pilíře: zachovat bezpečí a hygienu pacienta a vzbuzovat pozitivní emoce. K něčemu přivonět, zpívat, chodit se modlit růženec, poslední odchází chuť, hodně se soustředit na kvalitu chuti. Jsou lidé, kteří celý den nemluví, ale když je vezmeme do kaple, začnou zpívat sloku nějaké písničky," vysvětlil Huneš s tím, že jako terapie funguje i květináč se šalvějí či rozmarýnem, u kterého někteří klienti stráví i dvě hodiny denně.

Jihočeský kraj nabízí pro pacienty s degenerativními mozkovými chorobami 840 lůžek v domovech se zvláštním režimem. Z velké části se jedná o seniory s Alzheimerovou chorobou. Služby nabízí většinou domovy se zvláštním režimem.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Domov Matky Vojtěchy, nemoc, Alzheimerova demence, místo, nedostatek, Prachatice, domov, Česko, Robert Huneš, Jihočeský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatický domov pro lidi s demencí trápí akutní nedostatek míst  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.