Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Veterináři šetří zásilku výrobků z vajec, možná obsahují fipronil

Do České republiky dorazilo několik tun vaječných výrobků kontaminovaných jedovatým insekticidem fipronil, varování z Německa v úterý obdrželi čeští veterináři. Sdělil to Petr Majer ze Státní veterinární správy. Firmu, která zásilku dostala, neuvedl. Agentura DPA informovala, že kontaminovaná vejce fipronilem byla odhalena ve 40 zemích světa, včetně 24 z celkem 28 členských zemí Evropské unie.

Státní veterinární správa aktuálně šetří informaci o příchodu několika šarží fipronilem kontaminovaných vaječných výrobků v celkovém množství několika tun určených pro zpracování do cukrářských a pekařských výrobků,“ řekl Majer. Podrobnosti nesdělil, veterináři nyní šetří, kde zásilky jsou, kolik zboží již bylo zpracováno a případně prodáno.

Vejce kontaminovaná insekticidem fipronil byla podle agentury DPA odhalena ve 40 zemích světa, včetně 24 z 28 členských zemí Evropské unie. Z evropských supermarketů již byly staženy miliony těchto vajec. Regulační úřady některých zemí však vyjádřily obavu, že mnoho kontaminovaných vajec se dostalo do potravinového řetězce, především prostřednictvím sušenek, koláčů a salátů.

V České republice se sice kontaminovaná vejce neobjevila, společnost Mondelez však v pondělí oznámila, že stáhla šest šarží svých Zlatých věnečků z českého a slovenského trhu, protože by v nich mohl fipronil být. Na výsledky testů se čeká.

Mluvčí Evropské komise DPA potvrdil, že jedinými členskými zeměmi Evropské unie, které zatím skandál neovlivnil, jsou Litva, Portugalsko, Kypr a Chorvatsko. Policie v Belgii a Nizozemsku provedla v souvislosti s hledáním viníků v minulých týdnech několik razií, v Nizozemsku byli zadrženi dva firemní manažeři, kteří zřejmě použili insekticid v drůbežárnách. Úřady těchto zemí se vzájemně obviňovaly, že dopustily, aby se jedovatá látka dostala bez kontroly do potravin.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxický, jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Foto pxhere.com | Zdroj ČTK

Štítky fipronil, vejce, kontrola, veterináři, Česko, Evropská unie, insekticid, Státní veterinární správa České republiky, Německo, Nizozemsko, Světová zdravotnická organizace, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři šetří zásilku výrobků z vajec, možná obsahují fipronil  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.