Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet lidí umírajících na mozkovou mrtvici v České republice klesá

Počet lidí, kteří v Česku umírají na mozkovou mrtvici, klesá. Za rok jich nyní nepřežije mrtvici přibližně deset tisíc. Před šesti lety to bylo přibližně o tři tisíce více.

Ke snižování počtu obětí mozkové mrtvice pomáhá síť iktových center v Česku,“ řekl novinářům primář neurologické kliniky motolské nemocnice Aleš Tomek během cerebrovaskulárního semináře, který se koná v Táboře.

Systém iktových center, jichž je v Česku 45, funguje od roku 2011. „Každý pacient s mozkovou mrtvicí by měl být v takových centrech léčen. Víme, že pokud se člověk dostane včas do nemocnice, existuje velká naděje na jeho přežití,“ řekl Tomek. Dodal, že v Česku zemře ročně sto tisíc lidí a 10 procent z nich právě na mozkovou mrtvici. Jde o třetí nejčastější příčinu úmrtí v republice. Tomek se domnívá, že současný počet iktových center je s ohledem na rozlohu Česka odpovídající.

Původně o zřízení těchto pracovišť usilovalo ještě 20 jiných nemocnic. Tomek ale uvedl, že hustší síť by měla i negativní dopad. „Nelze to totiž udělat tak, aby to centrum nebylo příliš malé. Léčilo by málo pacientů, a lékaři by tak nebyli tolik zkušení. Proto je lepší pracoviště soustředit do větších a lépe vybavených center, díky tomu se ta úspěšnost léčení zvyšuje,“ objasnil Tomek.

Mozková mrtvice nejčastěji zasahuje starší lidi. Nejrizikovější skupinou jsou senioři nad 80 let. Příčinou onemocnění je vysoký krevní tlak, srdeční arytmie, cukrovka nebo vysoký cholesterol. „Jako prevence pomáhá aktivní život,“ uvedl Tomek. Mozková mrtvice je rozšířenější ve východní části Evropy. Podle Tomka za tím stojí fakt, že v těchto zemích není zdravotní systém na dostatečné úrovni. „Česká republika je druhá v Evropě ve statistice počtu pacientů s mozkovou mrtvicí, kteří se léčí moderními metodami. V tomto směru je lepší pouze Německo,“ uzavřel Tomek.

Zdroj ČTK

Štítky průzkum, nemocnice, mozková mrtvice, mrtvice, Česko, pacient, Fakultní nemocnice v Motole, Evropa, Tábor, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet lidí umírajících na mozkovou mrtvici v České republice klesá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.