Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Artroskopické operace sledovali ortopedové z celé republiky

Celkem pět artroskopických zákroků na kyčelním kloubu předvedli naživo budějčtí specialisté v závěru minulého týdne dvacítce ortopedů z celé České republiky a Slovenska.

Jednalo se o další kurz pravidelně pořádaný Ortopedickým oddělením Nemocnice České Budějovice, které je ve spolupráci se společností DePuy Mitek oficiálním realizátorem projektu Central European Educational Center for Arthroscopy (CEEC) - Středoevropského vzdělávacího centra pro artroskopii.

V rámci tohoto programu se do Českých Budějovic jezdí pravidelně vzdělávat lékaři z celé střední a východní Evropy. A jejich počet roste. Zvláštností těchto akcí jsou především takzvané živé operace, kdy jejich účastníci sledují prostřednictvím telemostu v přímém přenosu práci operatéra přímo na sále včetně záběrů kamery artroskopicky zavedené k ošetřované části kloubu a slyší i chirurgův přímý komentář prováděných činností.

Vzhledem k oboustrannému propojení lze během operačního výkonu s operatéry diskutovat o jednotlivých krocích výkonu, vznášet dotazy, sledovat i komentovat eventuální pooperační problémy, do kterých se operatér dostal. Jednotlivé zákroky jsou nahrávány, lze se k nim tedy následně vracet v diskusi.

„Právě skončený kurz byl zaměřen monotematicky na artroskopii kyčelního kloubu. Výběr zákroků jsme směřovali tak, abychom obsáhli celou škálu možných operačních úkonů na kyčli. Lékařům v auditoriu jsme spolu s kolegou MUDr. Davidem Musilem předvedli pět operací. Jednou z těch raritních, nebo řekněme méně často prováděných, byla artroskopie totální náhrady kyčelního kloubu kvůli určitým indikovaným potížím po implantaci endoprotézy,“ uvedl vedoucí artroskopické skupiny, zástupce primáře Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice a hlavní garant projektu CEEC MUDr. Pavel Sadovský.

A právě výkon, kdy byla prováděna artroskopie u pacienta s implantovanou kyčelní endoprotézou, doprovázelo v průběhu zákroku několik komplikací. „Auditorium tak mohlo sledovat, jak se operatér vypořádal s nastalou situací, kdy došlo k výraznému krvácení, takže operační pole bylo značně nepřehledné. Teprve když se podařilo krvácející cévu koagulací zastavit, mohl tým v operaci pokračovat,“ připomněl Sadovský autentičnost a význam živých operací pro vzdělávání ortopedů.

Vedle každoročních někdy i několika artroskopických kurzů pořádá českobudějovické ortopedické oddělení jednou za dva roky celoevropské sympozium. To zatím poslední, v pořadí sedmé, se uskutečnilo v Českých Budějovicích vloni. Na programu byly novinky v artroskopických zásazích na ramenních kloubech. Operace vedli specialisté z předních českých, rakouských, belgických a švýcarských ortopedických pracovišť. V auditoriu zasedlo bezmála 150 lékařů z Polska, Maďarska, Německa, Slovenska, Slovinska, Ruska, Ukrajiny a Rakouska. Další ročník tohoto vrcholného evropského setkání ortopedů se ve městě pod Černou věží uskuteční znovu na jaře 2015.

„Artroskopická ortopedie je oborem, který se věnuje chirurgii kloubů endoskopickou technikou, kdy vlastní operační výkon je prováděn prostřednictvím optiky a nástrojů, které jsou do kloubu zaváděny z minimálních řezů nebo vpichů. Tato metoda operačního výkonu je maximálně šetrná. Zákrok je provázen minimálním rizikem komplikací, menší pooperační bolestivostí, kratší dobou hospitalizace a rekonvalescence. Z toho pak vyplývá rychlejší návrat pacienta do běžného života. K práci či sportu,“ poznamenal zástupce primáře Pavel Sadovský.

Ze zhruba 2000 operačních zákroků ročně provádí českobudějovická ortopedie přibližně 800 výhradně artroskopicky, tedy šetrně. Převažují artroskopie kolenního a ramenního kloubu. Podobné zákroky na kyčelním kloubu jsou pak méně časté. Vedle toho ale zdejší lékaři řeší touto metodou celou škálu dalších indikací. Artroskopické výkony jsou v současné době prováděny i na dalších kloubech, například loketních, zápěstních a hleznu. Ambulancí ortopedického oddělení projde ročně cirka 30 tisíc pacientů.

„Nové technologie nám umožňují ošetřovat klouby tímto šetrným způsobem mnohem častěji než dříve. Například veškeré výkony na ramenních kloubech, samozřejmě s výjimkou kloubních náhrad, již provádíme výhradně artroskopicky, včetně složitých rekonstrukčních výkonů jako jsou přesuny nebo sešití či reinzerce prasklých šlachových úponů a podobně. Některé z rekonstrukčních výkonů nepatří na jiných pracovištích do skupiny rutinně prováděných operačních výkonů. Z toho důvodu je naše ortopedické oddělení často vyhledáváno lékaři z jiných pracovišť, kteří mají zájem o kratší či delší stáže na operačním sále, nebo o akce pořádané právě Středoevropským vzdělávacím centrem pro artroskopii,“ zdůraznil primář Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice Doc. MUDr. Jiří Stehlík, CSc.

Tisková zpráva

Štítky artroskopie, zákrok, operace, kurz, Nemocnice České Budějovice, kloub, Slovensko, lékař, Česko, České Budějovice, pacient, Střední a východní Evropa, David Musil, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Artroskopické operace sledovali ortopedové z celé republiky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.