Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mladí lékaři i odborníci absolvovali v Budějcích symposium

Tři novinky hlásí Nemocnice České Budějovice. Od začátku roku se na jihu Čech sešly skupiny gastroenterologů, endoskopických sester a ortopedisté na zajímavých a naučných konferencích. Lepší diagnózy může díky nové kameře určovat oddělení nukleární medicíny.

Mladí gastroenterologové a endoskopické sestry z celé České republiky se v polovině dubna sešli v Českých Budějovicích spolu s odborníky na speciální konferenci. „Konference byla zaměřená na kazuistiky, neboli případy z reálné praxe,“ uvedla primářka Gastroenterologického oddělení Nemocnice České Budějovice Olga Shonová.

Cílem akce bylo poskytnout našim mladým kolegům čas a prostor k získávání nových cenných zkušeností a znalostí při zpracování jednotlivých případů,“ poznamenala dále Shonová. Součástí kongresu byl endoskopický workshop. „Na osmi stanovištích byly připraveny sestavy endoskopických přístrojů, na nichž se mladí lékaři a sestry učili pomocí různých speciálních modelů nejnovější a nejmodernější endoskopické vyšetřovací a operační postupy v gastroenterologii.“

Oddělení nukleární medicíny má od letošního roku hybridní SPECT/CT kameru GE Discovery NM/CT 670. Jedná se o nejmodernější přístroj svého druhu v celé České republice, který nemocnice zakoupila za 22 milionů korun.

„Vyšetření SPECT/CT kombinuje dvě diagnostické metody. Scintigrafickou, zobrazující metabolické a funkční změny tkání a orgánů, a dále rentgenovou, výpočetní tomografii CT, která tyto změny přesně lokalizuje. Díky tomuto kombinovanému vyšetření mohou lékaři rozhodovat s větší jistotou a volit léčbu, která je pro konkrétního pacienta optimální,“ uvedl primář Oddělení nukleární medicíny Václav Maxa.

Oddělení nukleární medicíny je součástí českobudějovické nemocnice 45 let a poskytuje zdravotní péči v rozsahu oboru nejen pro Jihočeský kraj. „Na začátku roku 2016 zahájíme provoz dlouho očekávaného PET centra. Pozitronová emisní tomografie představuje špičku v diagnostice onkologických onemocnění. Provedením tohoto vyšetření je možné určit, která z léčebných možností je pro pacienta nejvhodnější,“ řekl zástupce generálního ředitele nemocnice Jaroslav Novák.

Ve dnech 23. a 24. dubna byly Budějce hostitelem mezinárodního symposia Shoulder Advance Course zaměřeného na chirurgickou léčbu poruch ramenního kloubu. Hlavním bodem akce určené pro chirurgy z celé Evropy byly takzvané live surgery - operace naživo. „Na programu symposia byla speciální chirurgická řešení nestability ramenního kloubu,“ řekl vedoucí artroskopické skupiny a zástupce primáře Ortopedického oddělení nemocnice Pavel Sadovský.

Celkem šest chirurgických zákroků provedli specialisté z Česka, Itálie, Polska a Litvy.

Štítky nemocnice, gastroenterologie, ortopedie, lékař, České Budějovice, sympozium, Česko, lékařství, Nemocnice České Budějovice, Jaroslav Novák, Itálie, Evropa, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí lékaři i odborníci absolvovali v Budějcích symposium  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.