Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Země Živitelka 2011: brány otevřeny, agrosalon zahájen.

A je otevřeno! Přesně to mohly v 9 hodin 25. srpna 2011 konstatovat desítky a stovky návštěvníků, kteří prošli právě otevřenými branami výstaviště, aby shlédli expozice 38. ročníku mezinárodního agrosalonu Země Živitelka 2011, tradiční a stále oblíbené výstavy, kterou pořádá Výstaviště České Budějovice a.s.

Oficiálně byla výstava zahájena prezidentem ČR  Václavem Klausem v 10.00 v Pivovarské zahradě .Václav Klaus ve svém projevu nejen zdůraznil oblíbenost a odborníky i návštěvníky ceněnou kvalitu výstavy, ale zmínil také nutnost zachovávat české zemědělství v souladu s tradicemi a skutečnými hodnotami, ke kterým patří obdělávání půdy, rostlinná a živočišná výroba a produkce českých potravin – nikoliv produkce polí. Na kterých „vyrostou“ solární panely.

Současnou situaci zemědělství glosoval ve svém projevu také prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, který s potěšením uvedl, že letošní úroda a sklizeň patří po dlouhých nepříznivých letech konečně k úspěšným. Pozitivní hodnocení svého rezortu provedl ve svém projevu také ministr zemědělství ČR Ivan Fuksa a pochvalně vyzněl i projev předsedy senátu Milana Štěcha. Návštěvníky výstavy ve svých projevech pozdravili a přivítali i další představitelé politických a zemědělských subjektů – hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, předseda Asociace soukromých zemědělců Josef Stehlík, primátor města České Budějovice Juraj Thoma a další hosté.

Po zahajovacím ceremoniálu následovalo předávání  certifikátu národní značky kvality KLASA a předání certifikátu Český výrobek, garantovaný Potravinářskou komorou ČR. Následně se delegace hostů vydala k novému pavilonu T. Architektonicky zajímavý a velkoryse pojatý pavilon nabídne vystavovatelům a návštěvníkům dokonalé zázemí a díky své multufunkčnosti bude využíván i k pořádání kulturních a sportovních akcí. Ředitelka Výstaviště české budějovice a. s. Marcela Payerová ve svém projevu zdůraznila spokojenost jak s průběhem výstavby pavilonu, tak s perspektivani, které nový pavilon nabídne  organizacím a obyvatelům nejen Českých Budějovic, ale celého jihočeského regionu. Slavnostním přestřižením pásky pak prezident Václav Klaus a ministr Ivan Fuksa symbolicky otevřeli pavilon T veřejnosti.

Delegace hostů poté absolvovala prohlídku pavilonu , během které zavítala do několika expozic, ve kterých se setkala s reprezentanty různých subjektů. Jak v expozici Potravinářské komory ČR, tak v expozici myslivců, rybářů, vinařů nebo cukrářů a pekařů  – všude bylo součástí krátké debaty pohoštění, které nabízelo hostům to nejlepší z produkce konkrétní expozice. Krátké návštěvy v expozicích charakterizovala příjemně uvolněná atmosféra, ve které se zejména pan prezident zajímal o problematiku konkrétní oblasti a svým typickým způsobem glosoval různé náměty a připomínky.
V expozici Kraje Vysočina se Václav Klaus setkal s Milošem Zemanem a mimo jiné se debata týkala i chuti a kvality nabízeného pohoštění, Miloš Zeman samozřejmě neopomenul připomenout, že ze všech lahůdek preferuje jitrnice..

Zpestřením návštěvy delegace v expozici Jihočeského kraje byla přítomnost historických postav – expozice mimo jiné připomíná letošní dominantní námět prezentace jižních Čech – Rok Rožmberků. Jihočeský kraj reprezentovaly nejen postavy historické, ale také zástupci jihočeské politické scény současné – mimo jiné hosty v expozici uvítala ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová, bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník, nezávislá zastupitelka města České Budějovice Barbora Lišková a samozřejmě jihočeský hejtman Jiří Zimola a primátor Českých Budějovic Juraj Thoma ( kteří delegaci doprovázeli v průběhu celé návštěvy areálu výstaviště). A reprezentaci jihočeské kvality představovalo i předání dárkových košů, které obsahovaly vše, co : Chutná hezky. Jihočesky!

V průběhu prohlídky expozic v pavilonu T byl prezident Václav klaus spontánně zastavován návštěvníky výstavy, kteří se s ním chtěli pozdravit, vyfotit, předat mu drobné dárky a také samozřejmě žádali o podpis fotografií, knih a dalších tiskovin. Pan prezident s úsměvem podepisoval a – a to Budějcká Drbna sledovala zvláště pečlivě! - poctivě propisky vracel. Lze tedy konstatovat, že průběh návštěvy na výstavě Země Živitelka byl hladce standardní a žádná překvapení, z kterých by bylo možno vytvořit zvláště pikantní drby, nepřinesl.I když...možná...kdo ví. My možná víme, zatím neprozradíme.

Zatím jen dodáváme, že po více než tříhodinové návštěvě byl oficiální program delegace na výstavišti ukončen.

Země Živitelka 2011- fotoreport

Pátek, 26. srpna 2011, 08:47

Zahájení agrosalonu Země Živitelka 25.8.2011
Zahájení agrosalonu Země Živitelka 25.8. 2011

Štítky výstava, Země živitelka, kongresové centrum, České Budějovice, pavilon, Václav Klaus, Jihočeský kraj, Česko, Agrární komora České republiky, Ivan Fuksa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Matoušek

Cože? Slovo koupačka ve spojitosti s prezidentem..., že se nestydíš...! :-D

Pátek, 26. srpna 2011, 12:13Odpovědět

Sin Goldie

chudák pan prezident....muselo mu být strašný horko v tom obleku....ho měli pozvat radši na koupačku :o))

Pátek, 26. srpna 2011, 12:08Odpovědět

Země Živitelka 2011: brány otevřeny, agrosalon zahájen.  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.