Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Budějcká Drbna

DRBNA BARISTKA: Jak poznat kvalitní výběrovou kávu, aneb jak se při výběru nespálit

sobota, 19. května 2018, 12:32

S kávou se většina z nás setkává dnes a denně, avšak bohužel ne vždy jde o kávu kvalitní. Ale znáte to, kolikrát potřebujeme kávu rychle a zastavíme se pro ni prostě kdekoliv, kde to zrovna máme při cestě. A spousta z nás si navíc řekne: vždyť mně to stačí, stejně nepoznám obyčejnou od té kvalitní.

To je ale velká škoda – rozeznat kvalitní a dobrou kávu totiž není zase taková alchymie, jak se na první pohled může zdát. Máme pro vás čtyři tipy, jak i bez profesionálního baristického kurzu poznat šálek kvalitní kávy.

Pravidlo číslo 1: Kvalitní káva krásně vypadá!

Pokud si budete kupovat kávu pro domácí použití, zapomeňte na kávu instantní nebo přímo namletou. Proč nekupovat tu první snad ani nemusíme zmiňovat, s kávou nemá nic společného. Namletá káva sice může být z kvalitních zrn, avšak už patnáct minut po namletí ztratila své aroma; takže té se raději taky vyhněte. Vždy jděte primárně po zrnkové kávě a nejlépe do specializovaných prodejen, ale i tak pořádně vybírejte – jednotlivá zrnka nesmí být příliš černá, lesknoucí se a mezi nimi nemůžete nacházet slupky, kousky přepražených zrn nebo dokonce kamínky.

Pravidlo číslo 2: Kvalitní káva voní!

Držte se intuice. Zrnka dobré kávy nemají štiplavou, ostrou vůni, ale jemné, kulaté a rozvinuté aroma. Nežádoucím znakem je i slámová nebo příliš kouřová vůně, ta totiž značí přepražení kávy.

Pravidlo číslo 3: Chuť espressa musí pohladit na duši…

Vypít šálek espressa a rychle jej zapít deci vody, to rozhodně není správný postup. Příjemná chuť espressa by měla na jazyku a patru úst doznívat několik minut a rozhodně by neměla způsobovat například pálení žáhy nebo zanechávat dřevitou pachuť.

Pravidlo číslo 4: Ptejte a zajímejte se!

Ať už si budete dávat šálek ranní kávy někde v kavárně anebo si v pražírně koupíte pytlík kávových zrn na domácí přípravu kávy, vždy pátrejte po původu a historii vámi vybrané směsi. I kvalifikovaný, znalý a ochotný personál, který odpoví na všechny vaše dotazy, je pozitivním ukazatelem, že jste v tomto podniku správně! 

Napsal(a) Redakce | Foto pixabay.com

Štítky gastronomie, život a styl, káva, chuť, kvalita, Drbna baristka

Kam dál?

Čeští kuchaři s budějčákem Janem Horkým získali v prestižní soutěži zlatoČeští kuchaři s budějčákem Janem Horkým získali v prestižní soutěži zlato

Čeští kuchaři s budějčákem Janem Horkým získali v prestižní soutěži zlato

pondělí, 14. května 2018, 08:29Kuchařský národní tým, v čele s budějčákem Janem Horkým, zvítězil na prestižní kuchařské souěži v...

Pochutnáte si na gothajském salámu? Každý druhý v nezávislém testu propadlPochutnáte si na gothajském salámu? Každý druhý v nezávislém testu propadl

Pochutnáte si na gothajském salámu? Každý druhý v nezávislém testu propadl

neděle, 13. května 2018, 17:51Gothajský salám má stále cejch dělnické svačiny a laciné uzeniny. Prodává se u nás již od dob první...

DRBNA VAŘÍ: Sladké snídaně trošku jinakDRBNA VAŘÍ: Sladké snídaně trošku jinak

DRBNA VAŘÍ: Sladké snídaně trošku jinak

neděle, 13. května 2018, 09:21V prvním díle drbního foodblogu jsem se věnovala slaným „basic“ snídaním a teď je na čase podívat...

O čem píše Drbna.cz

Ekonomickou situaci Česku hodnotí kladně nejvíce lidí za 20 letEkonomickou situaci Česku hodnotí kladně nejvíce lidí za 20 let

Ekonomickou situaci Česku hodnotí kladně nejvíce lidí za 20 let

čtvrtek, 21. února 2019, 22:51Současnou ekonomickou situaci ČR hodnotí kladně 52 procent Čechů. Je to nejvyšší podíl od roku...

Desítky kilogramů polského masa se salmonelou snědli ve školách i nemocniciDesítky kilogramů polského masa se salmonelou snědli ve školách i nemocnici

Desítky kilogramů polského masa se salmonelou snědli ve školách i nemocnici

čtvrtek, 21. února 2019, 18:08Státní veterinární správa dnes uveřejnila místa, kam se dostalo nebezpečné polské maso s obsahem...

Za nenávistné komentáře k fotce prvňáků padlo třetí obviněníZa nenávistné komentáře k fotce prvňáků padlo třetí obvinění

Za nenávistné komentáře k fotce prvňáků padlo třetí obvinění

čtvrtek, 21. února 2019, 17:22Za nenávistné komentáře, které se na podzim 2017 objevily na sociálních sítích pod fotografií...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o