Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Budějcká Drbna

DRBNA BARISTKA: Jak poznat kvalitní výběrovou kávu, aneb jak se při výběru nespálit

sobota, 19. května 2018, 12:32

S kávou se většina z nás setkává dnes a denně, avšak bohužel ne vždy jde o kávu kvalitní. Ale znáte to, kolikrát potřebujeme kávu rychle a zastavíme se pro ni prostě kdekoliv, kde to zrovna máme při cestě. A spousta z nás si navíc řekne: vždyť mně to stačí, stejně nepoznám obyčejnou od té kvalitní.

To je ale velká škoda – rozeznat kvalitní a dobrou kávu totiž není zase taková alchymie, jak se na první pohled může zdát. Máme pro vás čtyři tipy, jak i bez profesionálního baristického kurzu poznat šálek kvalitní kávy.

Pravidlo číslo 1: Kvalitní káva krásně vypadá!

Pokud si budete kupovat kávu pro domácí použití, zapomeňte na kávu instantní nebo přímo namletou. Proč nekupovat tu první snad ani nemusíme zmiňovat, s kávou nemá nic společného. Namletá káva sice může být z kvalitních zrn, avšak už patnáct minut po namletí ztratila své aroma; takže té se raději taky vyhněte. Vždy jděte primárně po zrnkové kávě a nejlépe do specializovaných prodejen, ale i tak pořádně vybírejte – jednotlivá zrnka nesmí být příliš černá, lesknoucí se a mezi nimi nemůžete nacházet slupky, kousky přepražených zrn nebo dokonce kamínky.

Pravidlo číslo 2: Kvalitní káva voní!

Držte se intuice. Zrnka dobré kávy nemají štiplavou, ostrou vůni, ale jemné, kulaté a rozvinuté aroma. Nežádoucím znakem je i slámová nebo příliš kouřová vůně, ta totiž značí přepražení kávy.

Pravidlo číslo 3: Chuť espressa musí pohladit na duši…

Vypít šálek espressa a rychle jej zapít deci vody, to rozhodně není správný postup. Příjemná chuť espressa by měla na jazyku a patru úst doznívat několik minut a rozhodně by neměla způsobovat například pálení žáhy nebo zanechávat dřevitou pachuť.

Pravidlo číslo 4: Ptejte a zajímejte se!

Ať už si budete dávat šálek ranní kávy někde v kavárně anebo si v pražírně koupíte pytlík kávových zrn na domácí přípravu kávy, vždy pátrejte po původu a historii vámi vybrané směsi. I kvalifikovaný, znalý a ochotný personál, který odpoví na všechny vaše dotazy, je pozitivním ukazatelem, že jste v tomto podniku správně! 

Napsal(a) Redakce | Foto pixabay.com

Štítky gastronomie, život a styl, káva, chuť, kvalita, Drbna baristka

O čem píše Drbna.cz

Devátý ročník kampaně Na kole jen s přilbou osloví celou Českou republikuDevátý ročník kampaně Na kole jen s přilbou osloví celou Českou republiku

Devátý ročník kampaně Na kole jen s přilbou osloví celou Českou republiku

Dnes, 08:43V roce 2018 zemřelo při dopravních nehodách 565 osob. Z celkového počtu usmrcených při nehodách...

Nemám kuchařský idol, nechci nikoho kopírovat, říká sedmnáctiletá vítězka MasterchefaNemám kuchařský idol, nechci nikoho kopírovat, říká sedmnáctiletá vítězka Masterchefa

Nemám kuchařský idol, nechci nikoho kopírovat, říká sedmnáctiletá vítězka Masterchefa

Dnes, 08:00Když se ostatní učili počítat, Kristína již zkoušela vařit jeden z nejtěžších gastronomických...

Scooter má za sebou koncert v Budějcích. Nespokojení lidé chtějí vrátit vstupnéScooter má za sebou koncert v Budějcích. Nespokojení lidé chtějí vrátit vstupné

Scooter má za sebou koncert v Budějcích. Nespokojení lidé chtějí vrátit vstupné

úterý, 25. června 2019, 16:17Davy proudící na výstaviště a vidina dechberoucí show. Fanoušci ale vystoupení legendární kapely...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o