Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Budějcká Drbna

DRBNA BARISTKA: Jak poznat kvalitní výběrovou kávu, aneb jak se při výběru nespálit

sobota, 19. května 2018, 12:32

S kávou se většina z nás setkává dnes a denně, avšak bohužel ne vždy jde o kávu kvalitní. Ale znáte to, kolikrát potřebujeme kávu rychle a zastavíme se pro ni prostě kdekoliv, kde to zrovna máme při cestě. A spousta z nás si navíc řekne: vždyť mně to stačí, stejně nepoznám obyčejnou od té kvalitní.

To je ale velká škoda – rozeznat kvalitní a dobrou kávu totiž není zase taková alchymie, jak se na první pohled může zdát. Máme pro vás čtyři tipy, jak i bez profesionálního baristického kurzu poznat šálek kvalitní kávy.

Pravidlo číslo 1: Kvalitní káva krásně vypadá!

Pokud si budete kupovat kávu pro domácí použití, zapomeňte na kávu instantní nebo přímo namletou. Proč nekupovat tu první snad ani nemusíme zmiňovat, s kávou nemá nic společného. Namletá káva sice může být z kvalitních zrn, avšak už patnáct minut po namletí ztratila své aroma; takže té se raději taky vyhněte. Vždy jděte primárně po zrnkové kávě a nejlépe do specializovaných prodejen, ale i tak pořádně vybírejte – jednotlivá zrnka nesmí být příliš černá, lesknoucí se a mezi nimi nemůžete nacházet slupky, kousky přepražených zrn nebo dokonce kamínky.

Pravidlo číslo 2: Kvalitní káva voní!

Držte se intuice. Zrnka dobré kávy nemají štiplavou, ostrou vůni, ale jemné, kulaté a rozvinuté aroma. Nežádoucím znakem je i slámová nebo příliš kouřová vůně, ta totiž značí přepražení kávy.

Pravidlo číslo 3: Chuť espressa musí pohladit na duši…

Vypít šálek espressa a rychle jej zapít deci vody, to rozhodně není správný postup. Příjemná chuť espressa by měla na jazyku a patru úst doznívat několik minut a rozhodně by neměla způsobovat například pálení žáhy nebo zanechávat dřevitou pachuť.

Pravidlo číslo 4: Ptejte a zajímejte se!

Ať už si budete dávat šálek ranní kávy někde v kavárně anebo si v pražírně koupíte pytlík kávových zrn na domácí přípravu kávy, vždy pátrejte po původu a historii vámi vybrané směsi. I kvalifikovaný, znalý a ochotný personál, který odpoví na všechny vaše dotazy, je pozitivním ukazatelem, že jste v tomto podniku správně! 

Napsal(a) Redakce | Foto pixabay.com

Štítky gastronomie, život a styl, káva, chuť, kvalita, Drbna baristka

O čem píše Drbna.cz

Babišova francouzská restaurace zavřelaBabišova francouzská restaurace zavřela

Babišova francouzská restaurace zavřela

Dnes, 12:52Restaurace Paloma ve francouzském Mougins, která patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše...

Fotografka Drbny Denisa Albaniová bodovala v Czech Press Photo. Získala cenu ČTKFotografka Drbny Denisa Albaniová bodovala v Czech Press Photo. Získala cenu ČTK

Fotografka Drbny Denisa Albaniová bodovala v Czech Press Photo. Získala cenu ČTK

Dnes, 12:04Nevídaný úspěch slaví redaktorka a fotografka Drbny Denisa Albaniová. Ta zvítězila v kategorii Cena...

Soud potvrdil podmínku a peněžitý trest za hajlování na akci SPDSoud potvrdil podmínku a peněžitý trest za hajlování na akci SPD

Soud potvrdil podmínku a peněžitý trest za hajlování na akci SPD

Dnes, 10:58Odvolací soud dnes potvrdil Radku Mansfeldovi půlroční podmínku a peněžitý trest 30 tisíc korun za...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o