Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Budějcká Drbna

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč s mascarpone a slaninou nebo kuřátko s olivami a rajčátky

neděle, 15. července 2018, 07:29

Většina receptů tu byla doposud kromě jednoho jediného bez masa. Dnes si dáme trošku změnu, i když moje tolik oblíbená zelenina samozřejmě nebude chybět a bude tvořit podstatnou část receptů, protože co si budeme povídat, je prostě ideální sezona. Těžší jídla si necháme na chladné měsíce, „užijeme“ si jich stejně až až.

Opět mi na pracovním stole, tak jako už posledních pár týdnů, přistála zásilka v podobě hromady obrcuket, patisonů, fazolek, okurek a spousty dalších dobrot ze zahrádky mé milé Denisy. Patisony jsem usmažila klasicky v trojobalu jako řízky. Původně mi bylo doma rázně řečeno „to nejim“ a následně vše sežráno, takže dámy, ač vám budou členové rodiny tvrdit, že do nich nic podobného nedostanete, riskněte to!

Z cuket jsem se rozhodla udělat slaný koláč s mascarpone a slaninou. První polovina padla ještě večer, zhruba do půl hodiny po vytažení z trouby, zbytek posloužil ráno k snídani a můžu vám říct, že koláč takzvaně smrděl málem…

Budete potřebovat:
zelenou nebo žlutou cuketu
stroužek česneku
olivový olej
kelímek mascarpone
dvě vejce
100 gramů slaniny na plátky (ale klidně můžete dát i víc)
50 gramů parmazánu
křehké těsto

Jako první si dejte do trouby vypéct plátky slaniny do křupava. Cuketu si nakrájejte na tenčí kolečka, v míse promíchejte s najemno nasekaným česnekem, olivovým olejem, solí, pepřem a nechejte chvíli odpočívat, ať se chutě propojí. Mascarpone smíchejte se dvěma vejci a větší půlkou nastrouhaného parmazánu, osolte a opepřete. Kdo chcete, můžete přidat např. nasekanou bazalku nebo bylinky dle chuti. Připravte si křehké těsto do kulaté koláčové formy. Rovnou se přiznám, že my kupujeme hotové, stačí ho rozvinout, protože už je rovnou na pečícím papíře a je hotovo. Kdo jste nadšenci a máte čas, můžete si samozřejmě připravit doma vlastní. Těsto na pár místech propíchejte vidličkou, nebude se vám zvedat a dělat bubliny. Potřete směsí mascarpone a vajec se sýrem, přidejte slaninu a začněte pokládat kolečka cukety, pěkně jedno po druhém. Jakmile budete mít hotovo, dejte péct do trouby vyhřáté na 200°C na cca čtvrt hodiny, pak posypte zbývajícím parmazánem a nechejte dopéct dozlatova. Podávat ho můžete teplý i studený, obě varianty jsou skvělé.

A teď už ke slibovanému masovému receptu. Budu tajně doufat, že kuře je pro vás dost maso a nejste zarytými fanoušky vepřového, protože to je pro mě osobně zase „moc prase“ a jím snad jen panenku, když je dobře udělaná… Jednou to ale „hecnu“ a až vypiluju třeba takovou pečeni, o recept se s vámi samozřejmě podělím taky!

Kuře pečené na rajčatech s olivami mi evokuje léto, i když ho dělám třeba v zimě. Po přidání čerstvého tymiánu, rozmarýnu a bazalky mi dělá tak nějak dobře a zvedá náladu. Doplnit ho můžete pečivem, pečenými bramborami i rýží.

Budete potřebovat:
Kuřecí stehna
Rajčata
Cibuli
Černé olivy (kdo nejíte, prostě je z receptu vypusťte)
Dva stroužky česneku
Hrst čerstvých bylinek – rozmarýn, tymián, bazalku, cokoli, co máte rádi, klidně i šalvěj
Olivový olej
Máslo
Sůl, pepř
Chilli papričku, máte-li rádi ostré

Kuřecí stehna omyjte a dobře osušte papírovou utěrkou. Pomažte máslem, hodně osolte a opepřete. Rajčata nakrájejte na silnější kolečka, cibuli na tenčí, česnek, bylinky a chilli nasekejte nadrobno, olivy můžete dát na kolečka nebo na půlky, je to na vás. Do pekáče vložte všechnu zeleninu, přidejte sůl, pepř a rukama pořádně promíchejte i s bylinkami, česnekem a olivový olejem. Nahoru pěkně uvelebte kuřecí stehna kůží dolů a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C. Cca po půl hodině kuřata otočte a dejte péct na dalších 30 minut. Že je maso hotové, poznáte podle toho, že do něj píchnete špejlí a pokud vytéká čirá šťáva, můžete troubu vypnout a jídlo podávat. Jestli teče z kuřete šťáva ještě trošku narůžovělá, dejte mu ještě cca 10 minut navíc.

Napsal(a) Drbna Foodblogerka

Štítky drbna vaří, recepty, zelenina, maso

Kam dál?

DRBNA VAŘÍ: Do vedra se hodí salátyDRBNA VAŘÍ: Do vedra se hodí saláty

DRBNA VAŘÍ: Do vedra se hodí saláty

sobota, 30. června 2018, 12:46V minulém díle blogu jsem vás posílala na piknik a přinesla vám tipy na to, co zabalit s sebou a...

RECENZE: Sluneční cyklus… kniha plná Slunce, ale i temnotyRECENZE: Sluneční cyklus… kniha plná Slunce, ale i temnoty

RECENZE: Sluneční cyklus… kniha plná Slunce, ale i temnoty

neděle, 24. června 2018, 13:31Sluneční cyklus, nová kniha z dílny Radka Stavěla, malinko klame tělem. Na první pohled se zdá, že...

DRBNA VAŘÍ: Vyrazte ven. I s jídlem!DRBNA VAŘÍ: Vyrazte ven. I s jídlem!

DRBNA VAŘÍ: Vyrazte ven. I s jídlem!

neděle, 24. června 2018, 07:23Léto dělá spoustě lidí včetně mě strašnou radost. A vám? Člověk funguje hned tak nějak líp, když...

O čem píše Drbna.cz

Velký pátek: Křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Zažíváme nejtišší den v roceVelký pátek: Křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Zažíváme nejtišší den v roce

Velký pátek: Křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Zažíváme nejtišší den v roce

Dnes, 14:32Dnes je Velký pátek a křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Den přísného půstu je...

FOTO: V Česku se objevily plyšové hračky, které jsou pro děti nebezpečnéFOTO: V Česku se objevily plyšové hračky, které jsou pro děti nebezpečné

FOTO: V Česku se objevily plyšové hračky, které jsou pro děti nebezpečné

Dnes, 11:52Plyšoví pejsci, kteří dovedou i štěkat, mohou okouzlit nejedno dítě. Podle České obchodní inspekce...

Facebook neměl zašifrované i miliony hesel uživatelů InstagramuFacebook neměl zašifrované i miliony hesel uživatelů Instagramu

Facebook neměl zašifrované i miliony hesel uživatelů Instagramu

Dnes, 10:47Facebook v nezašifrované podobě ukládal nejen hesla milionů uživatelů stejnojmenné sociální sítě,...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o