Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Budějcká Drbna

Ahoj Việt Nam: Festival vietnamských chutí se znovu hlásí o slovo

středa, 11. září 2019, 10:14

Festival vietnamské kultury a gastronomie Ahoj Việt Nam se na budějcké náměstí blíží mílovými kroky. V rámci bohatého programu se návštěvníci dozví nejen spoustu faktů o Vietnamu, ale především dostanou možnost ochutnat to nejzajímavější a nejchutnější z celého Vietnamu. Běžný Čech bude až překvapen, kolik paralel s českou národní kuchyní se ve Vietnamu dá nalézt.

Pijete rádi kávu?

Při návštěvě Vietnamu ale zapomeňte na našeho turka s lógrovou usazeninou na dně. Co se týče kávového nápoje, jsou Vietnamci v Asii na pozici Italů v Evropě. Káva je nápojem číslo jedna a pije se naprosto všude.

Turisticky velmi vyhledávaná je takzvané Càphê trứng – hanojská vaječná káva. Říkáte si, že vaječná káva je už na vás trochu silný šálek čaje? Zjednodušeně řečeno se jedná o naše běžné cappucino, avšak v krutých dobách 50. let minulého století bylo mléko tak nedosažitelnou surovinou, že si šikovní Vietnamci poradili a jednoduše ho nahradili vždy dostupným vejcem. Přesná receptura na pravé Càphê trứng však zůstává uchována v hanojské rodinné kavárně s názvem Café Giang a my všichni ostatní si můžeme dál vesele vařit cappucino.

Guláš ve Vietnamu? Ano, jen bez houskového knedlíku!

Vietnamská kuchyně představuje kapitolu samu pro sebe. Historicky se v ní odráží vlivy starověké Číny i Francie z doby kolonizátorů. Čekali byste kupříkladu ve vietnamské restauraci francouzskou bagetu? Samozřejmě! A český guláš? Ani náhodou! Přesto je jeho mnohem zdravější obdoba známé každé správné vietnamské hospodyňce. Seznamte se s Bò kho!

Jedná se o dušené hovězí, ke kterému se přidává mrkev, cibule a další suroviny v české kuchyni běžně používané. Učila vás babička u vaření nedělního guláše básničku přísad „sůl, pepř, kmín, majoránka, česnek“? Pro přípravu bó kho se tato bylinková rýmovačka jen malinko upraví – „sůl, badyán, zázvor, bobkový list, česnek“ a voilà guláš po vietnamsku je na světě! Nebo snad Bò kho po česku?

Tři zásady vietnamského stolování, které Češi neznají

  • Nejsou servírovány talíře pro každou jednotlivou osobu zvlášť, nýbrž pro všechny a každý si může do své misky vybrat pokrm dle libosti.
  • Přání dobré chuti nestačí říct pouze jednou a adresovat jej všem spolustrávníkům najednou. Zvláště těm starším byste měli dobrou chuť popřát každému zvlášť.
  • Servírují se vždy minimálně dvě misky rýže se dvěma páry hůlek. I když jíte osamoceně.

Plněné knedlíčky a káva

Sbíhají se vám sliny? Během festivalu Ahoj Việt Nam konaného 21. září na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích můžete ochutnat navíc třeba plněné knedlíčky bánh bao a samozřejmě kávy všeho druhu. Co třeba ledovou kávu Càphê nâu đá nebo Càphê cốt dừa s kokosovým mlékem?

Napsal(a) Daniela Ryplová

Štítky Ahoj Việt Nam, festival, Vietnam, jídlo, gastronomie, káva

O čem píše Drbna.cz

V Česku loni přibylo leteckých incidentů, ústav řešil 91 nehodV Česku loni přibylo leteckých incidentů, ústav řešil 91 nehod

V Česku loni přibylo leteckých incidentů, ústav řešil 91 nehod

Dnes, 07:51Leteckých incidentů v Česku přibývá, loni bylo nahlášeno 91 nehod, což je meziročně o 19 více. O...

Inspekce: Učitelé cizích jazyků často vystudovali jiný oborInspekce: Učitelé cizích jazyků často vystudovali jiný obor

Inspekce: Učitelé cizích jazyků často vystudovali jiný obor

sobota, 14. září 2019, 18:11Kvalitu výuky cizích jazyků ve školách snižuje nedostatek kvalifikovaných učitelů. Zhruba čtvrtina...

Na přelomu září a října se bude střídat teplo s ochlazenímNa přelomu září a října se bude střídat teplo s ochlazením

Na přelomu září a října se bude střídat teplo s ochlazením

sobota, 14. září 2019, 15:09V příštích čtyřech týdnech se bude střídat nadprůměrné teplo s ochlazením. Třeba příští týden...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o