Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Budějcká Drbna

Korejská kuchyně je lehká, pálivá a bohatá

pondělí, 8. září 2014, 11:20

Budějcká Drbna vyrazila minulý týden do jazykové školy Akai Kiku, kde se konal Korejský večer. Návštěvníci se nejenže něco dozvěděli o této zajímavé asijské zemi, ale ochutnali i tamní kuchyni a naučili se vařit jednoduché korejské jídlo jeon.

V prvním bloku přednášek jsme se od lektorky Dity Schönbekové, která v Jižní Koreji pracovala jako průvodkyně, dozvěděli všemožné zajímavosti o jejich stravování.

„Korejci využívají plně všeho, co roste a žije v jejich okolí. Základem jídla je rýže, pohanka, maso, zelenina, ovoce, hmyz a ochucovadla. Jedním z nich je chilli, které není tak pálivé, jak ho známe, a pasta z něho vyrobená se přidává do téměř každého jídla. Dále pak mají pastu ze sójových bobů twandžang, jejíž výroba je zdlouhavý a pro ně vážený proces,“ prozradila Dita.

Další, co Drbnu zaujalo, byly korejské zvyky stravování, o kterých Dita Schönbeková se zaujetím mluvila. „V Koreji se vám nevyplatí vařit doma. V supermarketech se nakupuje vše ve velkém. Mají množstevní akce, takže není výhodné koupit si dvě nashi, ale koupíte jich rovnou patnáct, protože se to vyplatí. Proto se Korejci běžně stravují venku. Nejlevnější a nejrychlejší je občerstvení na ulici, které je většinou smažené. V Koreji restaurace nefungují tak, jako klasické české, že máte na menu šedesát druhů jídel, ze kterých si vybíráte. Už dopředu si musíte uvědomit, na co máte chuť a jestli budete jíst sám nebo ve skupině. Podle toho si vyberete restauraci. Mají restaurace pro jedince nebo pro skupiny, tam člověk sám jíst nechodí. Velmi oblíbené je také korejské barbecue, kde vám vše přinesou i se speciálním grilem na stůl a vy si to sami připravujete, diskutujete s kamarády a pijete alkohol.“

Národním jídlem je kimchi, které když účastnice vaření ochutnaly, tak prohlásily, že se nediví, že jsou Korejci tak hubení. Základem je totiž zelí, nejlépe čínské, které se naloží do pálivé chilli pasty. Každá rodina ho připravuje jinak, stejně jako u nás má každý jinou chuť svíčkové omáčky nebo bramborového salátu.

Na workshopu vaření pod vedením rodilé Korejky si každý zkusil připravit jídlo s názvem jeon, což je proužek mrkve, jarní cibulky, pórku, krabí tyčinky a speciálního párku napíchnutého na špejli. Pak se všechno z jedné strany obalí v mouce, celé pak ve vajíčku a usmaží na pánvičce. Jednoduché, rychlé a chutné.

Dále pak všichni ochutnali špenát, tofu, korejskou pálivou polévku, smažené rybičky, palačinky nebo zajímavé sladkosti. Budějckou Drbnu nadchl nápoj s názvem mi sut ka ru, který se vyrábí z pěti druhů fazolí a chutná trochu jako české caro, jen je daleko hutnější a výživnější.

Akci spolupořádalo Centrum na podporu integrace cizinců pro Jihočeský kraj.

Recept na korejský pokrm bibimbap

Ingredience (pro čtyři osoby):

  • 400 g zlatozrnné rýže
  • 200 g naloženého špenátu
  • 100 g hub shiitake na nudličky
  • 300 g výhonků mungo
  • 1 menší mrkev na nudličky

Marináda na maso - 1 pl sezamového oleje, 1 kl hnědého cukru, 1 pl sójové omáčky, 1 kl nasekaného česneku.

Na ozdobu použijeme hrst sušených mořských ras, 4 vejce (volská oka) a pálivou chilli pastu kochujang.

Postup:

Maso naložíme do marinády, necháme 30 minut odležet a osmahneme na pánvi (3-5 minut). Uvaříme rýži. Všechny zbývající ingredience postupně osmahneme na pánvi (2-3 minuty). Osolíme. Sušené řasy si nakrájíme na tenké nudličky. Servírujeme tak, že do větší misky dáme nejprve rýži. Na ní vyskládáme zeleninu a houby, navrch položíme volské oko a řasy. Před jídlem přidáme kochujang dle chuti a vše promícháme.

Workshop byl rozdělen do dvou skupin

Korejský večer v Českých Budějovicích

pondělí, 8. září 2014, 11:15

Národní jídlo kimchiKorejské polévky jsou dost pálivéKorejský večer v Akai KikuNěkterá jídla byla již dopředu připravena k ochutnáníVečer byl rozdělen do několika blokůWorkshop vaření korejské kuchyněKorejská lektorka mluvila anglicky a měla překladatelkuKorejské sladkostiNěkteří přišli jen na přednášku, jiní i vařili

O čem píše Drbna.cz

Dětské fixy: Každé třetí propadly kvůli nežádoucím látkámDětské fixy: Každé třetí propadly kvůli nežádoucím látkám

Dětské fixy: Každé třetí propadly kvůli nežádoucím látkám

Dnes, 15:42Zatímco děti mívají z malování fixy čirou radost, rodiče často děsí, z jakých povrchů bude potřeba...

VIDEO: Česká policie pomáhá už devátým rokem v Bosně a HercegoviněVIDEO: Česká policie pomáhá už devátým rokem v Bosně a Hercegovině

VIDEO: Česká policie pomáhá už devátým rokem v Bosně a Hercegovině

Dnes, 14:14Policejní potápěči devátým rokem pomáhají při obnově Bosny a Hercegoviny. Díky jejich vysoké...

FOTO: Okupanti u viaduktu mířili na lidi samopaly, psala před jedenapadesáti lety Jihočeská PravdaFOTO: Okupanti u viaduktu mířili na lidi samopaly, psala před jedenapadesáti lety Jihočeská Pravda

FOTO: Okupanti u viaduktu mířili na lidi samopaly, psala před jedenapadesáti lety Jihočeská Pravda

Dnes, 13:52Sovětské tanky v ulicích Českých Budějovic, vojáci Německé demokratické republiky a strach na...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o